Ești dependent de zahăr? Ce e de făcut? Explică dr. Șerban Damian

Cât zahăr putem consuma zilnic? Cât de repede se obișnuiește organismul fără cantități mari de zahăr.
  • Publicat:
Ești dependent de zahăr? Ce e de făcut? Explică dr. Șerban Damian
foto Shutterstock

Despre zahăr numai de… rău în ultimii ani. Fie că este la vedere (vezi chiar prăjiturile pudrate cu zahăr, bomboane), fie că este ascuns (și salamul poate avea zahăr, și pasta de roșii) zahărul este peste tot. Ne facem să ne simțim bine imediat ce îl consumăm, însă o cantitatea prea mare de zahăr pe termen lung are efecte negative asupra greutății și implicit a sănătății. Dr. Șerban Damian, nutriționist sportiv, vine cu amănunte despre cantitățile ideale de zahăr dar și despre cât de ușor este să scăpăm de dependența.

 

CSÎD: Câte grame de zahăr avem voie în funcție de kg?

Dr. Șerban Damian: La recomandări trebuie luat în calcul și nivelul de activitate fizică, pentru că în mod evident, cei care fac efort fizic pot consuma cantități mai mari. În mod obișnuit, nevoile generale de carbohidrați sunt de 4-6 g/kg corp/zi, așadar în jur de 280-420 g pentru o persoană de 70 kg, din care zaharurile simple ar fi bine să reprezinte în jur de 25%.

CSÎD: De ce adicția la zahăr este o adicție chimică, cum e cea la nicotină de exemplu?

Dr. Șerban Damian: Din punctul meu de vedere, nu este o dependență reală, ca în cazul nicotinei sau a drogurilor. Deși zahărul ne creează pe moment o stare de plăcere și mulțumire, stimulând o serie de centrii din creier, totuși întreruperea consumului nu este însoțită de sevraj, ci poate doar de o stare trecatoare de frustrare. Cu puțină voință, după câteva zile de abstinență, se poate controla ușor orice poftă de dulce.

Sunt îndulcitorii o alternativă la zahăr?

CSÎD: Sunt îndulcitorii sănătoși? Care sunt îndulcitorii periculoși – cu studii?

Dr. Șerban Damian: Îndulcitorii aflați pe piață se utilizează în cantități nepericuloase și trebuie să aibă aprobări la nivel de UE pentru a fi folosiți. De aceea eu nu aș merge pe ideea că sunt periculoși în vreun fel. Probabil că de-a lungul timpului au existat îndulcitori care au fost retrași din cauza unor riscuri potențiale, însă îndulcitorii folosiți în prezent nu pun probleme.

Cei care au greutatea ideală și fac sport pot mânca zilnic un desert

CSÎD: Câte dulciuri putem mânca într-o zi dacă avem greutatea ideală și facem și mișcare?

Dr. Șerban Damian: Foarte greu de răspuns la această întrebare. Dulciurile sunt foarte diferite, unele având o valoare calorică și un conținut de zahăr mai mare decât altele. Simplificând, aș spune că o persoană activă și cu greutate normală își poate permite un desert de dimensiuni civilizate în fiecare zi, dacă asta îi face plăcere.

dr Serban Damian
dr Șerban Damian, nutriționist sportiv, foto arhivă

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân