Dr. Șerban Damian: Cum asociem corect alimentele

Dr. Șerban Damian ne-a explicat cum să asociem corect alimentele.

Dr. Șerban Damian ne-a povestit într-o ediție a emisiunii Ce se întâmplă doctore Live cum putem asocia corect alimentele, cât și cum ar trebui să mâncăm, astfel încât să nu ne îngrășăm. Totul în funcție de activitatea noastră fizică! 

Orezul, cartoful și leguminoasele sunt surse importante de energie ce ne pot fi de folos, mai ales dacă avem o viață energică. Dr. Șerban Damian a explicat faptul că alimentația trebuie adaptată în funcție de fiecare individ, de vârstă, dar și dacă acesta face sport sau nu. Sursele enumerate anterior sunt perfecte pentru sportivii care consumă multă energie. Însă o persoană care stă în fața calculatorului nu poate mânca aceeași cantitate de carbohidrați ca una care face un antrenament de patru ore, de exemplu. Aceste surse de glucide – gen un castron de piure, orez sau cartofi prăjiți devin bombe calorice pentru o persoană sedentară. Însă pentru un sportiv, acest tip de alimentație poate fi considerat potrivit. Deci este importantă cantitatea, dar și calitatea și nivelul de procesare a alimentului. Pentru că e o mare diferență între orezul alb și cel sălbatic, mai ales din punct de vedere al aportului de fibre, dar și al nivelului de procesare., spune Dr. Șerban Damian. De aceea e important să alegem surse de energie care sunt cât mai puțin procesate.

Cum îi împrietenim pe copii cu cerealele integrale?

Dr. Șerban Damian spune că e o misiune destul de complicată pentru că ei nu sunt dornici să mestece cerealele dure. Am putea avea succes dacă le fierbem, cam cum este porridge-ul englezesc de ovăz. Am putea să îi facem curioși și să îi atragem dacă adăugăm o sursă de dulce natural: miere sau fructe proaspete ori confiate. E nevoie ca părinții să fie inventivi pentru a-i împrieteni pe cei mici cu cerealele integrale și pentru a-i dezvăța de cerealele pline de zahăr din comerț care sunt bombe calorice.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Damian Șerban - Medic specialist în nutriţie sportivă
Şerban Damian este specialist în nutriţie sportivă și și-a făcut specializarea în acest domeniu într-un program internaţional organizat de către Comitetul Olimpic Internaţional, dedicat medicilor, şi condus de către specialişti în nutriţie din cele mai mari universităţi ale lumii. ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic specialist în nutriţie sportivă
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult