Dieta suedeză – slăbeşti fără să ţii cont de calorii sau de ora la care mănânci!

Dieta suedeză nu presupune mari eforturi financiare şi nici nu trebuie să numeri caloriile. Află ce alimente sunt permise și interzise în dieta suedeză.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Dieta suedeză - slăbeşti fără să ţii cont de calorii sau de ora la care mănânci!

Un raport Eurostat dat publicităţii recent arată că România are cea mai în formă populaţie adultă din Europa, cu 9,4% obezi în rândul adulţilor. E un top „de bine” pentru ţara noastră, dar încă mai avem de lucrat la capitolul greutate în exces.

Dacă ai încercat nenumărate diete, ai cheltuit bani cu nutriţionişti şi ai mers regulat la sala de sport, dar rezultatele tot se lasă aşteptate, bifează şi dieta suedeză pe lista ta „de făcut”.

Ştim deja că adori bucătăria mediteraneeană şi că nu te putem face să te răzgândeşti peste noapte, dar nu strică să faci o încercare cu această dietă nordică, mai ales că nu presupune mari eforturi şi nici măcar nu trebuie să numeri caloriile.

Ce presupune dieta suedeză

Principiul de bază al dietei suedeze constă în reducerea consumului de carbohidraţi şi concentrarea pe proteine şi grăsimi. Cea mai bună parte: nu trebuie să ţii cont de numărul de calorii şi nici de ora la care mănânci. Dar, desigur, trebuie să urmezi câteva reguli de bază!

Chiar dacă sună prea bine să fie adevărat, combinaţia dintre vitamine şi aminoacizi furnizată de dieta suedeză ajută la îmbunătăţirea metabolismului şi la suprimarea apetitului. Dieta suedeză îţi permite să mănânci cât vrei, în timp ce kilogramele dispar, spun cei de la PositiveMed.com.

În afară de pierderea kilogramelor nedorite, dieta suedeză ajută digestia, creşte nivelul de colesterol HDL, numit şi colesterol „bun”, reduce cantitatea de zahăr din sânge şi nivelul trigliceridelor.

Aceste efecte benefice se traduc şi într-un risc mult mai redus de apariţie a diabetului, ca urmare a reglării fenomenului de rezistenţă la insulină.

După cum bine vei vedea mai jos, nu trebuie să îţi faci griji din pricina conţinutului de grăsimi, deoarece acestea sunt considerate sănătoase. De fapt, zahărul şi carbohidraţii sunt cauzele principale a numeroase probleme de sănătate.

Alimente permise şi interzise în dieta suedeză

Iată care sunt alimentele recomandate, premise ocazional şi interzise în dieta suedeză:

Alimente recomandate:

  • Broccoli, spanac, dovlecei, salată, ardei gras, varză
  • Avocado, ciuperci, măsline
  • Toate tipurile de carne
  • Alune şi seminţe (seminţe de dovleac, migdale, alune de pădure, caju, nuci braziliene, seminţe de floarea-soarelui, nuci)
  • Toate tipurile de peşte şi fructe de mare
  • Ouă fierte
  • Lactate, în special cele cu procent mare de grăsime

Alimente permise ocazional:

  • Ciocolată cu conţinut ridicat de cacao (70%), de două ori pe săptămână
  • Legume precum morcovi, ţelină, sfeclă roşie
  • Fructe (unul pe zi, mai ales zmeură)

Alimente interzise:

  • Margarină
  • Alcool, în special bere
  • Îngheţată, muesli, îndulcitori artificiali, zahăr, sucuri carbogazoase, prăjituri, torturi, făinoase şi amidonoase (pâine, orez, paste, cartofi, chipsuri)

Pe parcursul acestei diete, poţi consuma fără restricţii ceai verde, o băutură cu beneficii de necontestat asupra metabolismului.

Cum ţi se pare dieta suedeză? Crezi că e uşor de urmat?

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”