Câtă proteină să consumi dacă faci sport sau vrei să slăbești?

Te-ai întrebat vreodată câtă proteină ar trebui să consumi într-o zi? Află în ce cantitate trebuie consumată când faci sport sau dacă vrei să slăbești.
  • Publicat:
Câtă proteină să consumi dacă faci sport sau vrei să slăbești?
Câtă proteină să consumi dacă faci sport sau vrei să slăbești?

Te-ai întrebat vreodată câtă proteină ar trebui să consumi într-o zi? Specialiștii susțin că 0.8 grame de proteină/ kilogram este o cantitate minimă pe care trebui să o consumi în funcție de greutatea corporală. Mai exact, femeile ar trebui să consume în medie 46 de grame de proteină pe zi, adică 10% din caloriile zilnice. În cazul unei femei care cântărește 68 de kilograme și are un stil de viață sedentar, ar trebui să consume 54 de grame de proteină. Dacă ești o persoană activă, dulblează această cantitate pentru a ajuta la menținerea masei musculare și pentru a sprijini procesul de slăbire.

Câtă proteină să consumi dacă ești activă?

A fi o persoană activă înseamnă să faci cel puțin 35-40 de minute de mișcare de patru sau cinci ori pe săptămână. Consumă 1.2- 2grame de proteină/ kilogram din greutatea pe care o ai în fiecare zi, iar astfel țesutul muscular se va construi armonios, în special dacă faci antrenamente de tip HIIT, sugerează cercetările.

Câtă proteină să consumi dacă vrei să slăbești?

Proteina se digeră mai greu decât carbohidrații, motiv pentru care te ajută să ai o senzație de sațietate pentru mai mult timp, iar senzația de foame se reduce simțitor. Atunci când consumi 30% proteină din caloriile zilnice, în mod natural vei mânca mai puțin. Proteina ajută la scăderea apetitului și controlează poftele alimentare. Un studiu din 2011 sugerează să consumi 1.8 până la 2g de proteină/ kilogram din greutatea corporală mai ales dacă restricționezi caloriile. Renunță la carbohidrații rafinați și echlibrează caloriile extra cu ajutorul proteinelor.

Cât să consumi ca adult?

Odată cu înaintarea în vârstă este necesar consumul crescut de proteină pentru menținerea musculaturii și pentru evitarea osteoporozei. Astfel, te menții mai puternic și mai funcțional. Un studiu din 2015 arată că adulții trecuți de 50 de ani ar trebui să consume 1.5 grame e proteină/ kilogram).

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”