10 alimente care fac bine ficatului, reduc colesterolul, ajută la slăbit. Sunt de post!

  • Publicat:
  • Actualizat:

Ne aflăm în plin post, perioadă în care mulți oameni evită produsele de origine animală. Din păcate, nu puțini aleg să le înlocuiască cu produse superprocesate din supermarketuri, care pot afecta sănătatea organismului și duc și la acumularea de kilograme.

Postul poate fi privit și ca un detox, atât timp cât facem alegeri sănătoase și nu ne rezumăm la a consuma pâine albă, cartofi prăjiți, produse de patiserie sau dulciuri.

Nutriționistul Gianluca Mech ne recomandă să luăm în calcul următoarele 10 alimente pe care le putem include în meniul nostru zilnic, nu doar în perioada postului. Acestea au efecte benefice pentru ficat, imunitate, inimă, creier, dar ajută și la slăbit.

Cele mai sănătoase alimente. Mănâncă-le cât mai des

Ciuperci

Ciupercile au o aromă deosebită și sunt foarte bogate în fibre, proteine și antioxidanți. Totodată, sunt alimente cu un conținut scăzut de calorii. Consumul lor poate scădea riscul dezvoltării unor afecțiuni grave cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul, Alzheimer sau chiar cancerul. Ciupercile reprezintă, de asemenea, o sursă foarte bună de seleniu.

Quinoa

Quinoa este o sursă excelentă de proteine, ce conține toți aminoacizii esențiali pentru sănătate. Aminoacizii sunt elementele de bază ale proteinelor, care stau la baza formării mușchilor, oaselor, pielii și sângelui. E important să știm că acești aminoacizi esențiali nu sunt produși în mod natural de corpul nostru, ci trebuie incluși în alimentație. Quinoa îi conține pe toți!

Nuci și semințe

Nucile și semințele conțin grăsimi sănătoase și este recomandat să le includem în dieta de zi cu zi. Migdale, nuci pecan, nuci simple sau fistic sunt doar câteva variante. Trebuie să le consumați crude și nu în exces!

Spanac

Spanacul conține o cantitate mare de vitamina A, care reface celulele și ajută pielea să-și păstreze elasticitatea. Conține, de asemenea, și antioxidanți benefici pentru regenerarea ficatului. Este bogat și în vitamina C și conține betacaroten, substanțe nutritive care contribuie la întărirea sistemului imunitar.

Năut

Fiind o sursă bogată de vitamine, minerale și fibre, năutul are numeroase beneficii pentru sănătate. Ne ajută să ne menținem greutatea în parametri normali, îmbunătățește digestia și ajută la buna funcționare a sistemului imunitar. În plus, este bogat în proteine și e astfel un foarte bun înlocuitor al cărnii.

Linte

Lintea este bogată în fibre, folați și potasiu, ceea ce o face să ajute la buna funcționare a inimii, la reglarea tensiunii arteriale și a colesterolului. Conține fier și vitamina B1, oferindu-ne energia de care avem nevoie zilnic.

Avocado

Avocado este un fruct bogat în fibre, dintre care 25% sunt solubile. Acestea sunt necesare pentru buna funcționare a organismului. Reglează tranzitul intestinal și reduc senzația neplăcută de balonare.

„Recomand consumul de avocado la fiecare masă. Fie pe un toast dimineața, fie într-o salată la prânz sau seara”, spune nutriționistul.

Fasole

Fasolea este o sursă excelentă de proteine, mai ales pentru vegetarieni sau vegani. Ea conține, de asemenea, o mulțime de fibre pentru ca digestia să se producă lent. Este bogată și în magneziu, iar asta ajută celulele corpului să producă energie.

Roșii

Roșiile sunt bogate în vitamine, minerale, antioxidanți și compuși vegetali care oferă o gamă largă de beneficii pentru sănătate. Cercetările arată că acești nutrienți pot proteja împotriva multor afecțiuni, inclusiv a bolilor de inimă și a cancerului.

Fructe uscate

Sunt alimente bogate în fibre și nutrienți și au un gust foarte dulce. Aceasta înseamnă că le puteți folosi ca o alternativă sănătoasă la clasicele dulciuri. Conținutul lor ridicat de fibre și sorbitolul natural pot ajuta la ameliorarea constipației.

Nu consumați însă în exces fructe uscate. Totul cu moderație!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”