Alimente care cresc fulgerător glicemia. Unele sunt sănătoase, dar deloc indicate dacă ai diabet

  • Publicat:

Unele alimente care cresc glicemia sunt sănătoase și nu trebuie eliminate complet. Dar trebuie limitat consumul lor dacă vrei să ții sub controlul zahărului din sânge!

Echilibrul glicemiei este esențial nu doar pentru prevenirea sau controlul diabetului zaharat. Pentru o persoană sănătoasă, care nu este bolnavă de diabet, glicemia normală este de 70-100 mg/dl, măsurată dimineața, pe stomacul gol. În mod normal, după o masă, glicemia crește până la cel mult 140 mg/dl, iar după aproximativ 2 ore va scădea din nou sub 100 mg/dl.

O valoare a glicemiei care nu scade sub 125 mg/dl este considerată hiperglicemie, iar o valoare care ajunge sub 70 mg/dl reprezintă hipoglicemie.

Glucoza este o sursă importantă de energie. Dacă nivelul ei este prea crescut sau, din contră, prea scăzut, pot apărea simptome precum ceața cerebrală, oboseala, schimbările de dispoziție sau pofta de alimente nesănătoase.

Mai jos îți oferim o listă cu alimente care cresc rapid glicemia, pe care trebuie să le consumi cu moderație sau chiar să le eviți.

Fructe de evitat dacă ai probleme cu glicemia

Banane – sunt bogate în potasiu, vitamina B6 și fibre, dar și în carbohidrați. În special bananele foarte coapte trebuie evitate, pentru că au un indice glicemic crescut.

Pentru a contracara efectul asupra glicemiei, poți consuma banane în combinație cu o mână de nuci sau cu puțin unt de arahide fără zahăr. Proteinele și grăsimile din aceste alimente compensează creșterea nivelului de zahăr din sânge.

Atenție și la fructe precum pepenele roșu, strugurii sau mango – au o cantitate mare de zahăr, deci trebuie consumate cu moderație.

De asemenea, nu exagera cu sucurile de fructe, sunt la fel de periculoase pentru glicemie!

Fructele uscate (stafide, merișoare, curmale, caise, prune etc.)conțin foarte mult zahăr în comparație cu fructul proaspăt. Trebuie să te limitezi la maximum 30 de grame.

Pe de altă parte, sunt și fructe sigure pentru consum dacă ai diabet, dar – din nou – atenție la cantitate! Printre acestea se numără: merele, avocado, afinele, coacăzele, kiwi, nectarinele, portocalele, cireșele, papaya, piersicile, căpșunile, ananasul, perele.

Top alimente care cresc glicemia

Lactate vegetale (lapte de orez, de migdale, de soia, ovăz etc.) – acestea sunt frecvent îndulcite și aromate cu esențe, zahăr sau îndulcitori care cresc glicemia. Evită aceste produse sau alege variantele neîndulcite.

Fasolea – este o sursă excelentă de proteine, fibre, micronutrienți și prebiotice care „hrănesc” microbiomul intestinal. Cu toate acestea, fasolea conține mulți carbohidrați, deci poate crește glicemia dacă este consumată în cantități mari. Poți să o combini cu pui, pește sau ouă pentru a reduce potențialul ei glicemic.

Pâinea albă, pastele, orezul – aceste alimente sunt sărace în fibre, dar bogate în carbohidrați simpli, care sunt ușor descompuși de organism și transformați în glucoză. Optează pentru pâine, cereale și orez în varianta integrală, mai bogată în fibre, care ajută la stabilizarea glicemiei.

De evitat și consumul excesiv de mazăre, cartofi sau porumb, care conțin de asemenea cantități mari de carbohidrați în comparație cu broccoli, conopida, varza sau salata verde.

Alimente și băuturi fără zahăr, dar cu îndulcitori (sorbitol, xilitol etc.) – chiar dacă nu conțin zahăr în forma sa procesată, și îndulcitorii pot avea efect negativ asupra glicemiei, dacă sunt consumați în exces.

Fast-food – aceasta este o sursă majoră de zahăr, chiar dacă, teoretic, acest ingredient nu are ce să caute în hamburger sau în cartofii prăjiți.

Pentru a le îmbunătăți gustul și a ne face să devenim dependenți de ele – pentru că, da, zahărul creează dependență – producătorii pun în compoziția chiflelor, cărnii, cartofilor și sosurilor foarte mult zahăr.

Mai bine fă-ți un sandviș „curat” acasă, din ingrediente sănătoase, cum ar fi o bucată de carne de pui sau curcan la grătar, sos de iaurt și legume proaspete.

Alte cauze ale glicemiei crescute sunt: administrarea de prednison, diuretice, pastile de răceală cu pseudoefedrină sau fenilefrină, contraceptive orale, parodontoza, arsurile solare, transpirația abundentă, deshidratarea, stresul, modificările hormonale de la menstruație, sarcină sau menopauză.

Hipoglicemie versus Hiperglicemie: ce simptome apar?

Printre simptomele hipoglicemiei se numără:

  • paloarea pielii
  • transpirații
  • puls rapid și puternic
  • creșterea tensiunii arteriale
  • pupile mărite
  • creșterea tonusului muscular (stare de încordare generală și musculară)
  • agitație
  • accentuarea tremurăturilor mâinii
  • transpirație profuză rece
  • foame intensă
  • ochi „sticloși”
  • contracții musculare generalizate sub forma unor convulsii

Printre simptomele hiperglicemiei se numără:

  • senzația de gura uscată, buze uscate
  • dificultate ușoara la vorbire
  • sete excesivă
  • deshidratare treptată a întregului organism, cu limba „prăjită”
  • piele uscată
  • reducerea forței musculare
  • oboseală
  • scădere în greutate
  • vedere tulbure
  • scăderea ușoară a tensiunii arteriale
  • senzație de greață, vărsături

Surse:

https://www.cdc.gov/diabetes/library/spotlights/blood-sugar.html

https://www.everydayhealth.com/type-2-diabetes/living-with/foods-that-spike-blood-sugar/

https://www.cookinglight.com/eating-smart/nutrition-101/8-foods-affect-blood-sugar

https://www.onhealth.com/content/1/blood_sugar_swings_diabetes

https://food.ndtv.com/food-drinks/6-foods-that-raise-your-blood-sugar-levels-the-most-1773319

https://www.medicalnewstoday.com/articles/worst-fruits-for-diabetics#fruits-to-eat

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”