Combinaţii alimentare care balonează

Combinatiile nepotrivite de alimente duc la balonare, gaze intestinale si, de cele mai multe ori, la o indigestie incompleta care favorizeaza formarea toxinelor in intestine.
Combinaţii alimentare care balonează

Combinatiile nepotrivite de alimente duc la balonare, gaze intestinale si, de cele mai multe ori, la o indigestie incompleta care favorizeaza formarea toxinelor in intestine.

Chiar daca mananci foarte sanatos, asta nu iti garanteaza o digestie buna. Cel mai important este sa stii sa combini alimentele, astfel incat sa nu treci prea des prin neplacutele stari de balonare.

Care sunt cele mai nefericite combinatii de alimente care iti pot provoca balonare?

1. Bauturi carbogazoase si mancare

Daca obisnuiesti sa bei ceva carbogazos in timpul mesei, n-ar trebui sa te miri ca te balonezi. Bauturile carbogazoase trebuie evitate pe cat posibil si nu trebuie combinate cu mancarea. Plus de asta, sucurile carbogazoase contin indulcitori artificiali care produc iritatii la nivelul mucoasei stomacului.

2. Fructe imediat dupa masa

Fructele contin zahar care este usor de digerat, deci nu stau prea mult prin stomac daca sunt consumate cu o jumatate de ora inainte de masa si cu 4 ore dupa masa. Atunci cand sunt combinate cu mancaruri complexe, digestia este ingreunata, fructele raman in stomac si incep sa fermenteze. Nu este recomandat nici sa le combini cu prajiturile cu branza, cheescake, si nici cu salatele.

3. Carne cu garnitura de cartofi sau orez

Proteinele se digera cel mai greu, iar daca sunt puse alaturi de carbohidrati, digestia va fi mult incetinita. Astfel ca, dupa masa vei avea o senzatie de greutate si balonare deloc placuta. Cartofii cu carne sunt cea mai comuna combinatie, insa, din pacate, nu este una sanatoasa. Cartofii si carnea au nevoie de enzime diferite pentru a fi digerate, situatie care duce la balonare, arsuri gastrice si indigestie. Acelasi lucru se intampla si cu orezul.

4. Banane cu lapte

Nu este o idee buna sa iti prepari smoothie-uri cu lapte si banane, aceasta combinatie, de lactate cu banane, iti ingreuneaza digestia, te baloneaza si te face sa te simti fara energie. Pune in bauturi lapte de cocos, de soia sau de migdale, si atunci smoothie-ul va fi usor de digerat.

5. Fasole cu branza

Fasolea cu branza nu este o combinatie fericita de alimente, deoarece provoaca gaze intestinale si balonare. Daca le consumi separat, atunci problema o sa fie rezolvata. Nutritionistii recomanda sa eviti salatele mexicane cu fasole, branza si sosuri picante.

6. Cereale cu lapte

Laptele se digera foarte greu, iar in combinatie cu cerealele nu face decat sa ingreuneze digestia. Laptele este bogat in proteine, iar cerealele contin amidon si gluten. Combinatia de amidon, gluten si lactoza nu face decat sa iti provoace stari de balonare si indigestie.

Greşeli frecvente în dietă
Greşeli frecvente în dietă