Îndulcitori artificiali şi naturali – argumente pro şi contra

Indulcitorii sunt substante folosite pentru a obtine efectul zaharului asupra gustului. Cei mai folositi sunt îndulcitorii hipocalorici, care au putine sau chiar nici o calorie si nu au valoare nutritiva.
  • Publicat:
Îndulcitori artificiali şi naturali - argumente pro şi contra
foto: 123rf.com

Indulcitorii sunt substante folosite pentru a obtine efectul zaharului asupra gustului. Cei mai folositi sunt îndulcitorii hipocalorici, care au putine sau chiar nici o calorie si nu au valoare nutritiva.

Folositi initial de catre pacientii cu diabet, iar ulterior de persoanele care doreau sa slabeasca, indulcitorii sunt consumati in ziua de astazi chiar si de aceia care vor sa elimine zaharul procesat din alimentatie, datorita efectelor sale nocive. 

Dr Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutritie, boli metabolice, Doctor in medicina, de la clinica Smart Nutrition, ne da cateva informatii despre tipurile de indulcitori cu avantajele si dezavantajele acestora.

Tipuri de indulcitori:

1. Artificiali sau naturali

Îndulcitorii artificiali au o putere de indulcire foarte mare (uneori si de 600 de ori mai mare fata de a zaharului) si sunt obtinuti pe cale chimica, insa nu dintr-o sursa naturala. Cei mai folositi sunt: zaharina (Sweet’n low), aspartam (Nutrasweet, Equal), sucraloza (Splenda), acesulfam de potasiu (acesulfame K, Sunett, Sweet One) , cyclamate (Sucaryl, Sugar Twin), steviol glycozide (Stevia).

Indulcitorii naturali sunt substante extrase din plantele existente in natura si sunt de tip poliol (alcooli naturali ai zaharului). Dintre acestia, cei mai cunoscuti sunt: erytrithol, isomalt, lactitol, xylitol, maltitol, manitol, sorbitol, glicerol.

2. Calorici sau hipocalorici (non calorici)

In general, indulcitorii naturali de tip poliol au calorii (de cele mai multe ori mai putine decat zaharul). Indulcitori precum aspartam, zaharina, acesulfam de potasiu, stevia sau sucraloza sunt considerati non calorici.

Argumente Pro indulcitori non calorici

  • Au gustul zaharului si nu contin calorii – permit indulcirea bauturilor in principal fara dezavantajul linguritelor de zahar adunate de bautorii de cafea de exemplu pe parcursul zilei.
  • Au un efect benefic pe scaderea in greutate (1) – exista studii, care sustin ca utilizarea indulcitorilor are un efect benefic in controlul greutatii. In practica clinica singurul efect benefic pe care l-am putut observa este acela adus de limitarea zaharului din alimentatie.
  • Unii dintre ei stimuleaza eliberarea hormonilor responsabili cu satietatea (2) – unele studii sustin ca persoanele care folosesc indulcitori in alimentatie pot ajunge mai repede la starea de satietate.

Argumente Contra indulcitori non calorici

  • Nu au valoare nutritiva – deci nu aduc vitamine sau minerale folositoare organismului.
  • Folosirea lor se asociaza cu un risc crescut de obezitate (1) – din nou citam studiile pentru a observa ca solutia ramane invatarea organismullui cu o stare de normalitate si cu un stil de viata sanatos si nu incercarea de a il pacali oferindu-i gustul dulce pe care il cere fara aportul caloric. In realitate dependenta de dulce se trateaza cu limitarea consumului si nu cu inlocuitori
  • Cresc aportul energetic – desi nu aduc valoare energetica, multe persoane cred ca daca folosesc indulcitori noncalorici pot sa consume mai multe dulciuri de exemplu, ajungand ca beneficiul caloric pe care il au din inlocuirea zaharului sa fie inlocuit de cresterea caloriilor din alte surse alimentare.
  • Au fost asociati cu cresterea riscului de cancer la animale – studii izolate realizate pe animale au demonstrat o legatura intre consumul de indulcitori si prevalenta cancerelor.

Toate argumentele Pro si Contra privind efectele asupra greutatii, satietatii, cancerului nu sunt insa sutinute de dovezi clare (adica studii randomizate, controlate) ci provin din studii observationale sau interventionale, cu numar scazut de participanti si perioada scurta de urmarire/interventie.

In ultima perioada, pe piata din Romania sunt promovate ca inlocuitori de zahar variante precum sirop/nectar de agave, sirop de artar, melasa, miere.
Din punct de vedere al continutului energetic aceste variante nu sunt insa lipsite de calorii. Deoarece sunt considerate zaharuri adaugate, folosirea lor in diferite preparate trebuie luata in considerare astfel incat consumul total de zaharuri adăugate, pe intreaga zi, sa nu depaseasca ratia recomandata de 25 – 30 g /zi.


1. Ng SW, Slining MM, Popkin BM. Use of caloric and noncaloric sweeteners in US consumer packaged foods, 2005-2009. J Acad Nutr Diet. nov 2012, Vol. 112, 11, pp. 1828-34.
2. Mattes RD, Popkin BM. Nonnutritive sweetener consumption in humans: effects on appetite and food intake and their putative mechanisms. Am J Clin Nutr. jan, 2009, Vol. 89, 1, pp. 1-14.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mihaela Arsene
Am intrat in domeniul presei scrise dintr-o intamplare, in 1995, dar pasiunea pentru acest domeniu s-a nascut odata cu prima revista pe care am condus-o, o revista de frumusete. Apoi am lucrat la Avantaje, iar odata cu aparitia internetului m-am dedicat online-ului si dezvoltarii site-urilor. Sanatatea, ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”