Cartofi dulci – recomandaţi bolnavilor de diabet, sursă bogată de vitamina A

Îi vedem într-un raft minuscul printre alte legume tradiţionale, dar rareori îi şi punem în coşul de cumpărături. Însă după ce vei citi următoarele rânduri te vei convinge cât de mult ai pierdut. Vorbim mai departe despre cartoful dulce, acest frăţior dulceag şi colorat al banalului cartof.
Autor: Paula Rotaru
Cartofi dulci – recomandaţi bolnavilor de diabet, sursă bogată de vitamina A

O scurtă istorie a cartofului dulce

Faimosul Cristofor Columb a descoperit în urmă cu aproape 600 de ani faimosul Tărâm al Mirodeniilor, Peru în termenii actuali, dar şi trei plante care au revoluţionat industria alimentară de-a lungul timpului: porumbul, cartoful alb şi…cartoful dulce.

Acesta se pare că era cultivat de mii de ani de către incaşi, în scopul de a fi dat ca  hrană animalelor. A durat mai bine de 200 de ani până ca un bucătar la Casa Regală a Angliei să se prindă că banalul cartof poate fi la fel de bine consumat şi de către oameni.

Povestea pe scurt este că bucătarul, supărat că stăpânul său nu i-a apreciat bucatele (felii de cartofi cruzi – deoarece nu ştia cum se prepară), a aruncat cartofii, de ciudă, într-un cuptor încins. Mirosul l-a ademenit pe stăpân, care a întrebat de unde vine acest miros îmbietor iar bucătarul i-a servit apoi acei cartofi copţi, care au fost extrem de apreciaţi şi totodată consideraţi delicatese, care cu greu mai puteau fi consumaţi de către cei cu venituri mici.

În zilele noastre, cartoful  dulce este cultivat mai ales pe tărâmul asiatic, în insulele Pacificului, în întreaga Americă şi în părţile sudice ale Rudiei. Însă China este cel mai mare producător, acoperind circa 80% din producţia mondială şi oferind peste 100 de varietăţi. În India chiar se mai practică folosirea sucului de lămâie în combinaţie cu o pastă de cartofi dulci pentru vopsirea părului. 

Cel mai nou articol Video: