10 remedii pentru acnee – le poți prepara singură la tine acasă

  • Publicat:
10 remedii pentru acnee - le poți prepara singură la tine acasă
Sursa foto: Shutterstock

Descoperă câteva remedii pentru acnee pe care le poți prepara acasă și sunt foarte eficiente. 

Majoritatea adolescenţilor se confruntă cu acneea, însă şi adulţii pot avea parte de această surpriză neplăcută. Pielea este oglinda stării generale de sănătate. Atunci când este luminoasă şi curată, înseamnă că avem un stil de viaţă sănătos, care presupune alimentaţie echilibrată, hidratare şi rutină de îngrijire respectată ca la carte.

Dacă, în schimb, pielea este ternă, ridată, cu multe leziuni de tip coşuri, puncte negre sau acnee, e foarte posibil ca organismul să semnaleze o carenţă nutriţională, un dezechilibru hormonal sau chiar nivelul crescut de stres.

Află mai jos care sunt cauzele acneei și ce remedii naturale te ajută să combați această problemă!

Din ce cauză apare acneea

Printre cele mai comune cauze ale acneei se numără:

  • Excesul de sebum
  • Dezechilibrele hormonale
  • Dieta bogată în zahăr rafinat şi grăsimi
  • Stresul, depresia ori anxietatea
  • Anumite medicamente (corticosteroizi, hormoni androgeni, pilule anticoncepţionale, litiu)
  • Insomnia
  • Fumatul
  • Fricţiunea pielii cu obiecte sau haine (echipament sportiv, rucsac etc.)
  • Predispoziţia genetică

Cele mai bune remedii pentru acnee

Pentru a preveni sau ameliora leziunile pielii, urmează aceste sfaturi simple, care includ şi remedii pentru acnee foarte eficiente.

1. Curăţă pielea cu o loţiune naturală făcută acasă din miere, oţet din cidru de mere, ulei de cocos şi ulei din arbore de ceai.

Umezeşte puţin pielea, apoi aplică loţiunea cu o dischetă demachiantă. Mierea ajută la hidratarea pielii, uleiul de cocos înlătură bacteriile, iar uleiul din arbore de ceai revigorează tenul.

Evită cosmeticele care conţin astfel de ingrediente, deoarece au potenţial iritant pentru piele: lanolină, ulei mineral, săruri de aluminiu, retinil acetat, alcool, oxibenzonă, triclosan, parabeni şi aditivi pe bază de formaldehidă.

2. Tonifiază tenul cu oţet din cidru de mere, dimineaţa şi seara.

Acesta conţine potasiu, magneziu, acid acetic şi numeroase enzime care ajută la distrugerea bacteriilor de pe suprafaţa pielii. Îmbibă o dischetă demachiantă în oţet şi aplică mai întâi pe o porțiune mică de piele cu probleme. Dacă apar iritații, nu-l mai folosi!

3. Foloseşte măşti de faţă naturale.

Acestea hidratează pielea în profunzime şi repară leziunile cauzate de acnee. Două astfel de măşti reparatoare sunt următoarele:

Mască de faţă cu iaurt şi miere – amestecă o lingură de miere cu o lingură de iaurt, aplică pe faţă, lasă să acţioneze 10 minute, apoi înlătură masca folosindu-te de un prosop moale umed.

Mască de faţă cu miere, ulei de cocos şi scorţişoară – amestecă 2 linguri de miere cu o linguriţă de ulei de cocos şi o jumătate de linguriţă de scorţişoară. Aplică pe ten, dar evită zona ochilor şi a gurii. Lasă să acţioneze 5-10 minute, apoi spală-te pe faţă cu apă călduţă.

4. Exfoliază periodic (o dată pe săptămână) pielea cu scruburi naturale, cum ar fi cele pe bază de zahăr, zaţ de cafea, mălai sau ovăz.

Pentru a-ţi face acasă un astfel de scrub, amestecă 2 linguri de ingrediente uscate, precum cele din exemplele menţionat, cu 1-2 linguri de ulei de cocos, kefir sau miere. Aceste ingrediente elimină celulele moarte şi inhibă dezvoltarea bacteriilor pe suprafaţa pielii, destupă porii şi elimină excesul de sebum.

5. Aplică pe coşuri ulei din arbore de ceai.

Acesta are proprietăţi antiseptice, antimicrobiene şi cicatrizante. Amestecă 4-8 picături de ulei din arbore de ceai cu 1 linguriţă de ulei de cocos sau de jojoba şi aplică pe zonele acneice, cu ajutorul unui beţişor de ureche sau cu o dischetă demachiantă.

6. Bea ceai de busuioc sfânt (tulsi).

Tulsi este o plantă care ajută la reglarea nivelului hormonal şi, implicit, previne apariţia coşurilor. De asemenea, poţi folosi ceaiul de busuioc sfânt şi pe post de loţiune tonică sau demachiant.

7. Hidratează pielea cu ulei de cocos.

Acesta este un excelent produs hidratant pentru pielea uscată, cu leziuni acneice, datorită acidului lauric conţinut, care are acţiune antibacteriană şi emolientă totodată.

Foloseşte doar ulei de cocos bio, pe care să îl aplici pe pielea feţei, dar şi pe gât. Lasă să acţioneze 5 minute, apoi elimină excesul de ulei cu un şerveţel de hârtie.

8. Evită expunerea excesivă la soare şi foloseşte întotdeauna protecție.

Acneea se poate agrava dacă stai prea mult în soarele arzător, aşa că este de preferat să te limitezi la doar 15-20 de minute. De asemenea, folosește mereu cremă de protecție solară sau ulei de cocos, de măsline , de morcov, de avocado pentru a-ți proteja pielea de efectele nocive ale soarelui.

9. Consumă alimente bogate în probiotice.

Aceste substanţe sprijină digestia şi sistemul imunitar, dar ajută şi la prevenirea acneei. Probioticele se regăsesc în alimente precum kefir, castraveţi muraţi, soia, iaurt grecesc, varză murată, kimchi, măsline verzi, ceai kombucha etc.

10. Evită alimentele cu index glicemic crescut, cum ar fi făinoasele, dulciurile, lactatele şi chiar anumite fructe.

Acestea cresc rapid nivelul glicemiei, despre care studiile au arătat că pot avea un impact şi asupra pielii. Axează-te pe alimente precum legume verzi, fructe de pădure, proteine de calitate, peşte, pui, avocado, seminţe de dovleac, nuci, morcovi, organe etc.

Cât privește cicatricile postacneice, le poți preveni evitând să îți spargi coşurile. Și nu încerca să aduci la lumină punctele negre cu unghiile!

Urmează sfaturile de mai sus şi, pe cât posibil, evită expunerea la soare în intervalul 10-15. Dacă, totuşi, ai rămas cu cicatrici de la acnee, aplică pe zona respectivă ulei de morcov sau de măceşe de 2 ori pe zi, până observi că cicatricea îşi diminuează dimensiunea şi culoarea revine la normal.

O altă opţiune pentru cicatricile postacneice sunt uleiul de cocos, de lavandă şi mierea. Amestecă în proporţii egale aceste ingrediente şi aplică pe cicatrice.

Ţine cont însă că aceste remedii pentru acnee nu funcţionează pentru toată lumea. Cel mai bine este să ceri sfatul medicului dermatolog înainte de a le încerca!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”