Kombucha: beneficii și riscuri pentru sănătate

Află ce este kombucha, ce beneficii are pentru organism și care sunt riscurile dacă o consumi fără să fie corect preparată.
  • Publicat:
Kombucha: beneficii și riscuri pentru sănătate
Kombucha

Kombucha este o băutură acidulată, dulce-acrișoară făcută cu ceai. Multe persoane susțin că aceasta ajută la ameliorarea sau prevenirea anumitor probleme de sănătate, de la căderea părului, până la cancer și SIDA. Cu toate astea, există puține dovezi care să susțină aceste aspecte, dar totodată această băutură vine la pachet cu câteva beneficii.

Kombucha se consumă de peste 2000 de ani, iar prima oară a fost făcută în China, apoi răspândită în Japonia și Rusia. A devenit populară în Europa abia la începutul secolului 20, iar în Statele Unite vânzările cresc datorită reputației pe care o are asupra sănătății.

Ce ingrediente conține?

Ingredientele pe bază ale acestei băuturi sunt drojdie, zahăr și ceai negru. Acest amestec se lasă timp de o săptămână sau chiar mai mult. În tot acest timp se formează bacterii și acizi, dar și o cantitate mică de alcool. Procesul este cunoscut sub numele de fermentare, similar laptelui care devine iaurt. Aceste bacterii și acizi formează la suprafață o colonie simbiotică de bacterii. De asemenea, Kombucha conține și acid-lactic, care funcționează ca probiotic, dar și o doză sănătoasă de vitamine B.

Kombucha: beneficii pentru sănătate

Se spune că această băutură ajută digestia, scapă organismul de toxine și accelerează nivelul de energie din corp. De asemenea, este ideală pentru sistemul imunitar, ajută la scăderea în greutate și este esențială pentru tensiunea arterială și bolile de inimă și previne cancerul. Din nou, nu există suficiente dovezi care să susțină aceste aspecte.

În privința digestiei, procesul de fermentare produce probiotice, care ajută la diaree și sindromul colonului iritabil și poate întări sistemul imunitar. Atunci când Kombucha este făcută din ceai verde, beneficiezi de aceleași calități, mai ales că această băutură conține compuși bioactivi, precum polifenoli, care acționează similar antioxidanților.

Antioxidanții protejează celulele de deteriorarea produsă de radicalii liberi. De altfel, ceaiul verde ajută la arderea grăsimii și te protejează de bolile cardiovasculare.

Kombucha: riscuri

Prepararea acestei băuturi presupune creșterea unor colonii de bacterii pe care urmează să le bei. Multe dintre ele sunt considerate probiotice. Dacă băutura nu se prepară corespunzător, pot apărea și bacterii dăunătoare.

Încă de la jumătatea anilor 1990, numeroase cazuri de boli și un deces au fost raportate în rândul persoanelor care au consumat această băutură. Aceștia s-au confruntat cu probleme de ficat, acidoză lactică, reacții alergice și stări de greață. FDA susține că această băutură este sigură atunci când este preparată corespunzător.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân