Regimul alimentar în sindromul colonului iritabil

Dr. Florin-Ioan Bălănică detaliază regimul alimentar pentru sindromul intestinului iritabil şi oferă exemple de meniuri pentru mic dejun, gustări, prânz şi cină.
Regimul alimentar în sindromul colonului iritabil

Sindromul intestinului (colonului) iritabil este o tulburare funcţională a tractului digestiv, adică nu este o boală organică, ci una care ţine de funcţionalitatea organului în cauză, respectiv a colonului. Întâlnesc frecvent în clinică această patologie, care are atât o componentă fizică, precum şi una emoţională.

Cum se manifestă sindromul de colon iritabil

  • durere abdominală sau disconfort, care apar şi dispar cu o frecvenţă de 1zi/săptămână în ultimele 3 luni;
  • durerea se ameliorează după defecaţie;
  • modificări în frecvenţa scaunului;
  • modificare în aspectul scaunului.

Sindromul intestinului iritabil este de 4 tipuri: cu predominanţa constipaţiei, cu predominanţa diareei, mixt, neclasificat. Sigur, aici discutăm despre clasificarea medicală, convenţională. Pacienţii trebuie abordaţi individual, întrucât suntem diferiţi şi nu discutăm despre boli şi diagnostic, ci despre oameni!

Factori de risc, complicaţii şi semnale de alarmă în sindromul de intestin iritabil

  • scădere în greutate;
  • deficit de fier fără o cauză aparentă, anemie;
  • simptomatologie nocturnă;
  • hemoragie digestivă inferioară (scaun cu sânge, scaun negru ca păcura);
  • mase abdominale palpabile;
  • istoric de călătorie în Orient sau ţări în curs de dezvoltare;
  • istoric personal sau familial de boală celiacă, cancer colorectal, boală inflamatorie intestinală, cancer ovarian;
  • vârstă peste 50 de ani.

Recomandări generale pentru pacienţii cu sindrom de colon iritabil

Ce avem de făcut? În primul rând, ne adresăm unui medic! Chiar dacă nu sunt adeptul recomandărilor generale, #MetodaDrBălănică fiind una personalizată, bazată atât pe ştiinţă şi expertiză medicală, cât şi pe experienţa mea de pacient, voi face câteva recomandări în urma experienţelor clinice.

Recomandări generale:

  • mesele să fie luate la ore regulate;
  • mestecăm bolul alimentar de minimum 30 de ori;
  • gătim la abur, cuptor sau grătar;
  • mişcare fizică de intensitate mică sau medie, în funcţie de posibilităţi;
  • folosirea uleiurilor vegetale neprelucrate prin foc, adică la finalul preparării;
  • evităm mesele copioase, prăjelile, rântaşurile, mâncărurile cu sos, cele foarte picante (piper, muştar, ceapă, usturoi etc.), alimentele grase, afumate sau ţinute în baiţ;
  • evităm excitantele, cum ar fi alcoolul, cafeaua, tutunul;
  • evităm alimentele cu digestibilitate redusă: grăsimile animale, fripturile în sânge;
  • odihnă suficientă şi management al stresului.

Regim alimentar în sindromul colonului iritabil

Acum să discutăm aplicat şi adaptat, fără a avea pretenţia că vă propun un meniu personalizat fiecăruia dintre voi. #MetodaDrBălănică presupune peste 200 de reţete, adaptate fiecărei persoane în parte. 

1. Dacă manifestarea principală o reprezintă balonarea şi durerea abdominală difuză, meniul trebuie să arate aşa:

  • Micul dejun: 1 ou şi 2 albuşuri preparate în apă, 1-2 felii de pâine prăjită şi ardei gras verde;
  • Gustarea 1: brânză slabă
  • Prânz: supă din rădăcinoase sau grătar de pui/curcan cu dovlecel la grătar
  • Gustarea 2: iaurt slab
  • Cină: peşte alb slab la grătar sau omletă din albuşuri cu legume de culoare verde, obligatoriu preparate prin foc.

2. Dacă manifestarea principală o reprezintă constipaţia, meniul trebuie să arate aşa:

  • Micul dejun: iaurt slab cu 1-2 linguriţe de cereale integrale sau/şi pseudocereale (hrişcă, in etc.)
  • Gustarea 1: măr verde
  • Prânz: mâncare din spanac, urzici, dovlecei cu sau fără carne albă slabă sau brânză slabă
  • Gustarea 2: iaurt slab
  • Cină: peşte alb la grătar cu legume de culoare verde prelucrate termic sau nu, în funcţie de toleranţa pacientului.

Obligatoriu, pe parcursul zilei: apă alcalină sau apă cu lămâie (la temperatura camerei)

3. Dacă manifestarea principală este diareea, meniul trebuie să arate aşa:

  • Micul dejun: brânză de vaci sau 2 ouă fierte tari cu 1-2 felii de pâine integrală prăjită
  • Gustarea 1: iaurt slab sau brânză slabă
  • Prânz: pui, curcan sau vită la grătar cu rădăcinoase sau legume tolerate prelucrate prin foc
  • Gustarea 2: piure de ţelină
  • Cină: peşte alb slab la grătar

Obligatoriu, pe parcursul zilei: ceai de mentă sau apă plată

În toate cazurile evităm excitantele, cum ar fi alcool, tutun sau cafea, nu ne aşezăm la orizontală imediat după masă şi nu consumăm cantităţi mari de alimente. Ce înseamnă cantităţi mari? Puteţi afla doar printr-un consult personalizat!

Meniul adaptat trebuie să fie însoţit, acolo unde este cazul, şi de tratament medicamentos. Dar stilul de viaţă este primul, chiar dacă pare mai simplu să înghiţim o paastilă.

Şi nu uitaţi de componenta emoţională, fundamentală în sindromul de colon iritabil. Stresul face parte din viaţa noastră şi trebuie să învăţăm să trăim cu el şi să-i facem managementul, nu putem să-l evităm. Pentru fiecare dintre noi există veriga slabă, dar puţini reuşesc să o identifice şi să trăiască în armonie.

Pilonul 3 din #MetodaDrBălănică îl reprezintă Managementul stresului şi al Mâncatului compulsiv, iar Pilonul 4 – Integrarea în grupul social sănătos. Toate acestea reprezintă soluţii pentru sănătate, nu pentru boală!

Sănătatea este o decizie simplă atunci când ai la îndemână un instrument, o metodă structurată şi care te ajută să răspunzi întrebărilor tale: Ce şi cum mănânc? Cum mă mişc? Cum fac Managementul stresului? Care sunt prietenii potriviţi pentru a fi sănătos?