Cicatricile, cea mai frecventă problemă estetică. Cum le tratăm cu laserul

Printre cele mai frecvente probleme estetice reamintim cicatricile, care din fericire pot fi ameliorate cu ajutorul laserului.
  • Publicat:
Cicatricile, cea mai frecventă problemă estetică. Cum le tratăm cu laserul
FOTO: unsplash.com / Cicatricile, cea mai frecventă problemă estetică. Cum le tratăm cu laserul

Printre afecţiunile dermatologice des întâlnite putem aminti şi cicatricile, care se dezvoltă ca urmare a unor traumatisme la nivelul pielii şi pot reprezenta o reală problemă din punct de vedere estetic atunci când sunt localizate în zone vizibile ale corpului. Vârf de lance în domeniul întineririi şi regenerării pielii este laserul fracţionat eCO2, care aduce rezultate excelente în tratarea lor.

Cum funcţionează tratament şi care este timpul de recuperare

Tipul cicatricii depinde de cauza rănii, de adâncimea plăgii, de localizarea acesteia, iar în funcţie de existenţa unei pierderi sau acumulări de colagen poate fi atrofică sau hipertrofică. În 80-90% dintre cazuri este vorba de cicatrici cu pierdere de colagen, în comparaţie cu un număr mai mic de cicatrici hipertrofice şi keloide.

Indiferent de tipul lor, laserul eCO2 Lutronic este cea mai eficientă metodă de tratament, acţionând prin stimularea producţiei de colagen şi elastină la nivelul pielii. În cazul cicatricilor hipertrofice pacienţii pot constata eliminarea completă a ţesutului în exces, astfel determinând uniformizarea suprafeţei cicatriceale şi un aspect estetic vizibil îmbunătăţit.

“eCO2 Lutronic este un laser puternic, ablativ, chirurgical, a cărui energie este absorbită de apa din ţesuturi, producând o vaporizare controlată a structurilor aflate sub tratament. Spre deosebire de procedurile tradiţionale, acesta prezintă o serie de avantaje, de la rezultatele cosmetice net superioare, până la sângerare minimă sau absentă  ei şi vindecare mult mai rapidă”, spune Dr. Laurenţiu Vladau, dermatolog. “Dacă procedurile clasice cu laser sau peelingurile chimice profunde impun perioade de recuperare lungi de până la 4 săptămâni pentru ca pielea să se vindece în totalitate, cu Laserul  eCO2 Lutronic timpul de vindecare este redus la 2 săptămâni, în funcţie de profunzimea şi intensitatea tratamentului. O şedinţă durează de obicei între 30-60 minute, iar rezultatele dorite pot fi obţinute după 2-3 şedinţe, în funcţie de gravitatea cazului şi zona tratată”, completează specialistul dermatolog.

Cu 20-30 de minute înainte de procedura în sine se va aplica o cremă specială de amorţire, iar astfel disconfortul va fi minim. Pacientul poate experimenta senzaţii de pişcături şi, în cele mai multe cazuri, imediat după procedură poate reveni la activităţile de rutină, după acoperirea zonei tratate cu un pansament sau cu o cremă grasă.

“Este foarte importantă utilizarea cremelor de fotoprotecţie pentru a evita pigmentarea. După tratament, poate apărea roşeaţa care persistă până la câteva săptămâni, dar de cele mai multe ori nu este deranjantă”, asigură Dr. Laurenţiu Vladau, dermatolog.

Când şi unde folosim laserul

Laserul  eCO2 Lutronic poate fi calibrat la o varietate de setări, ceea ce permite ca tratamentul să fie ajustat la nevoile specifice ale pacientului, pentru a trata diverse probleme.  Petele pigmentare de pe faţă, gât, mâini şi alte părţi ale corpului, ridurile, vergeturile la nivelul coapselor, feselor, abdomenului, braţelor, ridurile fine de la nivelul feţei, din jurul ochilor, pielea îngroşată, cu pori deschişi, seboreică reprezintă doar câteva probleme estetice care pot fi tratate cu eCO2 Lutronic.

Cât de eficient este tratamentul

Similar celorlalte tratamente de tratare a cicatricilor, trebuie luaţi în considerare mai mulţi factori, cum ar fi severitatea cicatricilor, suprafaţa, localizarea şi tipul lor, precum şi capacitatea naturală de vindecare a pacientului, care poate fi influenţată de vârsta şi starea generală de sănătate. În cazul cicatricilor severe, pot fi necesare mai multe sesiuni de tratament pentru a obţine o îmbunătăţire vizibilă a aspectului lor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”