Colagenul: ce este, factori care îl deteriorează şi cum prevenim scăderea nivelului în corp

Colagenul este cea mai comună proteină din corp. Este de 16 tipuri, dar cel mai des întâlnite sunt colagenul de tip 1, 2 şi 3.
  • Publicat:
Colagenul: ce este, factori care îl deteriorează şi cum prevenim scăderea nivelului în corp
FOTO: 123rf.com / Colagenul: ce este, factori care îl deteriorează şi cum prevenim scăderea nivelului în corp

Colagenul este una dintre cele mai abundente proteine din corpul uman, care se regăseşte în oase, muşchi, piele şi tendoane.

Această substanţă menţine corpul, deoarece formează o legătură  care oferă susţinere şi structură.

Colagenul este de două tipuri: colagenul endogen este colagenul natural, sintetizat de corp, iar colagenul exogen este cel sintetic, care provine din surse externe ca suplimentele.

Colagenul endogen are numeroase funcţii importante pentru sănătatea corpului, în timp ce colagenul exogen este folosit în scopuri medicale şi cosmetice, inclusiv în repararea ţesuturilor corpului.

Tot ce trebuie să ştii despre colagen

  • Colagenul se regăseşte în tot corpul, în special în piele, oase şi ţesuturile conjunctive.
  • Odată cu înaintarea în vârstă nivelul de colagen din corp scade. Acelaşi lucru se întâmplă şi odată cu expunerea la factori ca fumatul sau razele UV.
  • Loţiunile cosmetice care pretind să crească nivelul de colagen nu prea pot face acest lucru având în vedere că moleculele de colagen sunt prea mari pentru a putea fi absorbite în piele.

Ce este colagenul?

Colagenul este o proteină fermă, insolubilă şi fibroasă care reprezintă o treime din proteinele regăsite în corpul uman. Moleculele sunt aşezate una lângă alta pentru a forma fibre lungi şi subţiri, care acţionează ca structuri de sprijin şi ancore pentru celelalte celule. Colagenul oferă pielii elasticitate şi fermitate. Există el puţin 16 tipuri diferite de colagen, dar 80%-90% din colagen este de tip 1, 2 şi 3. Aceste tipuri de colagen diferă în funcţie de structură şi modul în care acţionează. Colagenul din corpul uman este flexibil şi ferm.

Care este rolul colagenului?

Colagenul este secretat de numeroase celule, dar în special de celulele ţesutului conjunctiv. Odată cu înaintarea în vârstă, cantitatea de colagen din corp scade, iar astfel apar ridurile şi problemele articulare. În derm, stratul mijlociu de piele, colagenul ajută la formarea unei reţele de fibre de celule numite fibroblaste, unde iau naştere noile celule. De asemenea, are rolul de a înlocui celulele moarte.

Anumite tipuri de colagen acţionează ca o pătură protectoare pentru organele delicate ale corplui, precum ficatul. Odată cu înaintarea în vârstă corpul produce mai puţin colagen, iar integritatea structurală a pielii suferă schimbări. Apar ridurile, iar articulaţiile şi cartilajele se slăbesc. Femeile se confruntă cu o reducere dramatică a producţiei de colagen.

Cum prevenim scăderea producţiei de colagen

Terapia cu laser poate ajuta la tratarea vergeturilor, prin stimularea creşterii colagenului, elastinei şi melaninei. O dietă echilibrată şi sănătoasă poate ajuta corpul la producerea de colagen. Nutrienţii necesari pentru producţia de colagen sunt:

  • Proteinele: albuşurile de ou, carne, brânză, soia şi varză
  • Antocianină: afine, mure, cireşte şi zmeură
  • Vitamina C: portocale, căpşune, ardei gras şi broccoli
  • Cupru: scoici, nuci, carne roşie şi consumul de apă
  • Vitamina A: alimente de origine animală şi plante care conţin beta-caroten.

Factori care deteriorează colagenul

  • Consumul de zahăr
  • Vârsta
  • Fumatul
  • Razele UV
  • Bolile autoimune
  • Schimbările genetice
Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”