Pacienţii români trebuie să ştie ce efecte negative au medicamentele luate greşit

Medicamentele trebuie să fie recomandate de medici şi administrate responsabil de pacienţi. O nouă campanie cu ocazia Zilei Mondiale pentru Siguranţa Pacientului
17.09.2019
Pacienţii români trebuie să ştie ce efecte negative au medicamentele luate greşit
Pacienţii români trebuie să ştie ce efecte negative au medicamentele luate greşit, foto 123rf.com

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat ziua de 17 septembrie, Ziua Mondială pentru Siguranţa Pacientului cu scopul de a fi dezvoltate politici şi practici privind siguranţa pacienţilor în toate Statele Membre OMS şi pentru a acţiona ca o forţă majoră pentru îmbunătăţirea siguranţei pacienţilor în lume. În România se atrage atenţia asupra efectelor negative ale utilizării eronate a medicamentelor, românii fiind cunoscuţi pentru automedicaţie.

Utilizarea eronată a medicaţiei afectează milioane de pacienţi în întreaga lume, iar costurile financiare şi economice cauzate de neglijarea siguranţei pacientului reprezintă o povară financiară pentru toate sistemele de sănătate. Implicarea crescută a pacienţilor pe parcursul tratamentului este esenţială în serviciile de asistenţă primară şi ambulatorie.


Campanie de informare atât pentru pacienţi dar şi pentru medici

Începând de astăzi, Ministerul Sănătăţii din România a anunţat că demarează, prin direcţiile de sănătate publică o Campanie de informare cu tema „Îngrijirile medicale în condiţii de siguranţă” .
Obiectivele campaniei sunt:

  • informarea profesioniştilor din sănătate asupra importanţei îngrijirilor medicale în condiţii de siguranţă;
  • conştientizarea medicilor asupra necesităţii utilizării corecte a tehnologiilor şi instrumentelor pentru realizarea unui act medical mai sigur cu efecte secundare reduse;
  • informarea pacienţilor şi aparţinătorilor acestora asupra importanţei implicării eficiente în îngrijirea lor în cursul terapiei.

La nivel internaţional, se consideră implicarea crescută a pacienţilor pe parcursul tratamentului este esenţială în serviciile de asistenţă primară şi ambulatorie.

Recomandare video
Dr. Alina Gheorghe: Adevărul despre statul prea mult la calculator