Expunerea la soare şi un ghid pentru un bronz sănătos

S-a dat startul sezonului de plajă! Eşti pregătită pentru bronzul perfect? Pe cât de mult ne place să lenevim la soare, trebuie să fim conştiente că razele lui pot fi cei mai mari duşmani ai pielii.
  • Publicat:
Expunerea la soare şi un ghid pentru un bronz sănătos

S-a dat startul sezonului de plajă! Eşti pregătită pentru bronzul perfect? Pe cât de mult ne place să lenevim la soare, trebuie să fim conştiente că razele lui pot fi cei mai mari duşmani ai pielii.
Dacă îţi doreşti un bronz sănătos şi frumos, iată câteva sfaturi primite de la doamna doctor Cristina Ţîbîrnă, specialist dermato-venerolog la clinica Restylane Beauty Clinique, prin care te poţi proteja eficient împotriva razelor UV.
 

Ce sunt razele UV?

Lumina solară este energie vie, care se propagă prin unde electromagnetice. Aceste radiaţii ultraviolete (UV) sunt şi principala noastră sursă de căldura. În ultimii ani, soarele a devenit tot mai puternic, iar radiaţiile ultraviolete reprezintă un pericol tot mai mare pentru persoanele care au o piele deschisă la culoare.

Este adevărat că soarele îţi conferă bronzul, pe care îl aştepţi încă din sezonul rece. Dacă vrei să fii invidiată pentru tenta superbă pe care a căpătat-o pielea ta, ai grijă să te expui progresiv. Doar nu vrei să îl iei pe tot într-o singură zi?! 

În plus, expunerea progresivă îi permite pielii să îşi dezvolte mecanismele de apărare şi astfel te vei feri de arsurile solare şi vei căpăta un bronz de lungă durată.

Ştiai că soarele are numeroase efecte benefice?

Printre efectele pozitive ale razelor ultraviolete, se numără sinteza vitaminei D. Ca să fie rezistente, oasele au nevoie de lumina soarelui. Când soarele atinge pielea, corpul produce vitamina D, a cărei prezenţă este indispensabilă în depozitarea calciului, în oase, cel mai important material de construcţie al scheletului nostru.  Denumită şi „vitamina Soarelui”, aceasta previne osteoporoza şi condiţionează mineralizarea oaselor şi funcţionalitatea neuromusculară.

Razele UV sunt benefice şi în tratarea afecţiunilor cronice precum psoriazis sau eczemele cutanate, elimină micozele şi grăbesc vindecarea acneei. În plus, soarele poate „şterge” vergeturile, în cazul celor de până în 2 ani şi le poate atenua vizibil pe cele mature.

Dacă nu ştiai, soarele este răspunzător şi pentru felul în care ne simţim. De ce? Pentru că stimulează producţia de endorfine, substanţele răspunzătoare pentru starea noastră de spirit. În acelaşi timp, lumina blochează producerea melatoninei, respectiv a hormonului ce ne pregăteşte pentru  somn. 
De aceea, un concediu la mare nu trebuie să fie un moft, ci o sursă de reîncărcare a bateriilor organismului pentru tot restul anului.

Riscurile expunerii prelungite la razele soarelui

Dacă până acum te-am convins că merită să petreci multe ore la plajă, ei bine, trebuie să afli că expunerea fără aplicarea unor creme cu protecţie solară poate avea efecte negative pentru pielea ta.
Pot apărea primele semne de îmbătrânire prematură a pielii şi pigmentarea, pistruii sau apariţia de lentigo (aluniţe), care necesită o atenţie specială.   
 
Expunerea îndelungată în condiţii neprotejate poate conduce la apariţia sensibilităţii la soare, alergii şi poate cauza chiar cancer de piele, în cazul  persoanelor cu pielea deschisă la culoare.

Iar o atenţie deosebită trebuie să o acorde femeile însărcinate, vârstnicii şi copiii. De altfel, copiii cu vârsta de până la 3 ani nu au voie să facă plajă, deoarece expunerea la soare timp de 4 minute este echivalentă cu cea de o oră, în cazul unui adult.

Cum te poţi proteja?

În primul rând, nu uita să te hidratezi. Încearcă să consumi cel puţin 2 litri de apă pe zi.

La fel de important este să eviţi expunerea la soare între orele 12:00 – 16:30, iar pe plajă să îţi fereşti capul şi tenul de efectele razelor purtând  pălării cu boruri largi, şepci şi a ochelari  de soare cu lentilă  UV.

Expunerea la soare impune folosirea cremelor de protecţie solară (SPF), atât pentru faţă, cât şi pentru corp. În alegerea loţiunilor  SPF trebuie să ai în vedere tipul de piele, pornind de la SPF 30, pentru pielea uşor măslinie, până la protecţia SPF50 şi SPF 50+ pentru pielea deschisă, de tipul 1 şi 2. De asemenea, alege creme cu textură uşoară, care permit absorbţia rapidă în piele.

Aplicarea acestor emulsii de protecţie se face dimineaţa, înainte de expunerea la soare, urmând a fi repetată la interval de 1.30 – 2 ore. Cantitatea de cremă trebuie să acopere fiecare zonă expusă.

În plus, ai grijă ca hainele pe care le porţi să fie confecţionate din fibre naturale, în  culori deschise şi să îţi protejeze zonele expuse (membre superioare şi inferioare). În cazul în care îţi place să înoţi, vei avea nevoie de haine special concepute, cu protecţie UVB, pentru că razele solare se reflectă în apă şi astfel poate creşte riscul arsurilor solare.

Îngrijirea pielii după plajă

Dacă simţi că pielea te ustură din cauza expunerii îndelungate la soare, o poţi calma prin aplicarea apei termale sau a compreselor cu apă rece şi gheaţă.
În plus, în farmacii vei găsi şi loţiuni cu aplicare după plajă, care îţi vor calma şi hidrata pielea, iar multe dintre ele au particule cu accelerator de bronz.

Îţi doresc un bronz sănătos, ca de revistă!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân