Totul despre hidratarea corectă

Iată subiectul perfect pe care l-am abordat într-o după-amiază toridă de iunie împreună cu specialiştii şi cititorii invitaţi la seminarul nostru.
  • Publicat:
Totul despre hidratarea corectă

Iată subiectul perfect pe care l-am abordat într-o după-amiază toridă de iunie împreună cu specialiştii şi cititorii invitaţi la seminarul nostru. Iar punctele atinse în discuţie au adus în prim plan probleme foarte importante precum deshidratarea sau consumul de apă ce nu îndeplineşte standarde de calitate.

Mereu la curent cu cele mai hot tendinţe în nutriţie, dr. Mihaela Bilic a făcut o interesantă incursiune în lumea prietenilor şi duşmanilor hidratării, pornind chiar de la propriile preferinţe: ​“mie nu îmi place să beau apă!”.

Însă consumul de apă, element indispensabil al vieţii este obligatoriu, aşa că nutriţionistul ne-a adus în prim plan nu mai puţin de 10 metode prin care putem creşte consumul de lichide, dacă alegem ciorbele, laptele dulce, iaurturile de băut, legumele proaspete, limonada, ceaiurile reci.

Cât despre fructe, şi ele au un rol bun în hidratare, dar nu trebuie să uităm de conţinutul mare de fructoză. Bărbaţilor participanţi li s-a atras atenţia cu privire la consumul crescut de bere, care după 5 halbe pe zi, poate ataca în mod direct potenţa! Dr. Elena Dan, medic primar pediatru, a trecut în revistă rolurile apei în organism​, dar şi semnele deshidratării la sugar şi copilul mic.

De altfel, copiii au o nevoie mai mare de apă faţă de adulţi, 250 ml pe kilogram corp. Aceasta pentru că aparatul renal nu e matur, iar eliminarea lichidelor este mai rapidă.

Specialiştii au constat în ultimii ani o creştere semnificativă a cazurilor de pietre la rinichi în cazul copiilor, iar cauzele ţin de alimentaţie şi hidratarea insuficientă. Pediatrul a atras atenţia şi asupra apei cu care se prepară formulele de lapte praf pentru sugari.

Copiii care sunt expuşi unei cantităţi mari de azotat din apă riscă probleme respiratorii, date de circulaţia inadecvată a oxigenului prin sânge.  Şi în cazul persoanelor adulte, pot fi dăunătoare chiar şi cantităţile mici de nitraţi, dar efectul apare în timp.

Calitatea apei contează!

În acest context, Valentina Vesler, director de comunicare la Valvis Holding, ne-a explicat ce înseamnă nitraţii şi de ce reprezintă un risc pentru sănătate, acesta fiind şi motivul alegerii prezenţei nitraţilor în apele de băut ca trigger al campaniei de comunicare şi iniţierea legii prin care să se precizeze obligatoriu cantitatea lor pe etichetele apelor îmbuteliate şi comercializate în România.

De exemplu, apa minerală gazoasă Aqua Carpatica nu are deloc nitraţi, iar cea plată, atinge 0,8 mg la litru. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca apa pentru copii să conţină maximum 10mg la litru, pe când legea românească permite până la 50mg la litru şi nici nu obligă producătorii să consemneze pe etichetă cantitatea de nitraţi conţinută.

La finalul evenimentului, participanţii care au aflat totul despre hidratarea corectă au primit cadou un pachet elegant cu două sticle de vin de cea mai bună calitate, de pe Domeniile Sâmbureşti.

Şi sunt convinsă că au aplicat şi sfaturile Mihaelei Bilic şi anume să combine vinul cu apa minerală, o ocazie mai bună de hidratare, dar şi de evitare a ameţelii şi stării de rău, asociate cu consumul de alcool, considerat un lichid deshidratant.


Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca apa pentru copii să conţină maximum 10 mg nitraţi pe litru, pe când legea românească permite până la 50mg /litru şi nici nu obligă producătorii să consemneze pe etichetă cantitatea de nitraţi conţinută.

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Diana Suciu
Diana Suciu este un jurnalist cu experienţă în realizarea de ştiri şi articole pentru on line, fiind unul dintre primii redactori ai site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. De-a lungul timpului, Diana Suciu a scris sute de ştiri, articole şi interviuri atât pentru revista “Ce se întâmplă, ...
citește mai mult
Eşti părinte, eşti mai sănătos!
Eşti părinte, eşti mai sănătos!
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”