Acneea adultă la femei – hormonii, bată-i vina! Tratamente care curăță pielea

Acneea adultă la femei - hormonii, bată-i vina! Tratamente care curăță pielea
Foto: Shutterstock

Acneea adultă poate afecta serios o persoană din punct de vedere emoțional. Departe de a fi o problemă specifică adolescenței, incidența acneei adulte la femei a crescut cu 10% în ultimii 10 ani, arată cercetări recente.

Dr. Maria Olaru, medic primar endocrinolog, detaliază cum putem gestiona această problemă de care suferă peste 640 de milioane de femei și bărbați.

De ce se confruntă adulții cu acnee?

Studiul recent publicat în Jurnalul Internațional de Dermatologie indică faptul că stresul, schimbările hormonale și dieta au contribuit la creșterea incidenței acneei adulte la femei cu 10% în ultimul deceniu.

De altfel, femeile sunt afectate mai mult decât bărbații, în special din cauza modificărilor hormonale cauzate de medicamente, ciclul menstrual sau menopauză.

Această problemă are implicații semnificative, având un impact psihologic puternic. În cazurile severe, poate duce la autoizolare sau depresie, afectând peste 640 de milioane de persoane la nivel global.

Zonele corpului afectate de acneea adultă de cauză hormonală

În această situație, medicii recomandă o mai bună gestionare a rutinei zilnice și, mai ales, intervenția adecvată în tratarea acneei.

„Acneea este o afecțiune dermatologică ce duce la formarea de coșuri, în special pe față, umeri și brațe, din cauza numărului mare de glande sebacee din aceste zone. Aceasta determină umplerea foliculilor de păr cu uleiuri și celule moarte ale pielii.

Deși nu reprezintă un pericol major pentru sănătatea generală, poate cauza probleme emoționale din cauza cicatricilor pe care le poate lăsa în urmă. În cazul în care cauza acesteia este hormonală, pacienta va remarca o accentuare a erupțiilor, în special în zona mandibulei și maxilarului, pe gât și piept”, explică dr. Maria Olaru, medic primar endocrinolog.

La femei, erupțiile de acnee pot apărea mai ales în preajma menstruației, în timpul sarcinii, după întreruperea unui tratament cu anticoncepționale sau la menopauză.

Cum prevenim și tratăm acneea adultă

Există recomandări pentru îngrijirea pielii la domiciliu, dar și intervenții disponibile după consultul dermatologic.

Astfel, este esențială îndepărtarea machiajului în fiecare seară, utilizarea produselor cosmetice non-comedogenice și consumul a minimum 2 litri de apă plată pe zi, eliminând alimentele fast-food și dulciurile din dietă.

În paralel cu abordarea problemelor hormonale sau schimbarea rutinei, medicii recomandă și un consult dermatologic pentru a determina cea mai bună metodă de intervenție.

„În tratamentul acneei adulte, se poate recurge la creme pe bază de peroxid de benzoil pentru a elimina bacteriile sau la produse care conțin acid salicilic, care efectuează un peeling superficial și previn apariția de noi coșuri.

Pacienții cu acnee retențională pot beneficia de derivați ai vitaminei A, iar în anumite cazuri, numai cu recomandarea unui dermatolog, se pot utiliza antibiotice sau steroizi”, a concluzionat dr. Olaru.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Maria Olaru - Medic primar endocrinolog
Dr. Maria Olaru este absolventă a Facultății de Medicină Generală din cadrul UMF Carol Davila București, promoția 2006. Are 16 ani de experiență profesională, acumulată în cea mai mare parte în cadrul Institutului Național de Endocrinologie “C.I. Parhon”, atât ca medic rezident ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân