Acneea: cum apare, cum o influențează hormonii și ce soluții există

Dr. Andra Nectara Mitroi, medic primar dermatolog, trece în revistă aspecte importante legate de acnee și vine cu recomandări în privința tratamentului și îngrijirii pielii cu acnee.

Acneea este una dintre cele mai frecvente afecțiuni dermatologice. Se estimează că aproximativ 85 la sută dintre persoane se vor confrunta cu o formă de acnee de-a lungul vieții. Apare în adolescență, dar poate afecta și adulții cu vârsta peste 50 de ani. Acneea nu trebuie autotratată, ci trebuie rezolvată împreună cu medicul dermatolog.

Cum apare acneea?

„Acneea este o boală inflamatorie cronică a glandelor sebacee. Aceste glande sunt în număr mare pe pielea noastră, în special la nivelul feței și la nivelul trunchiului. De aceea, acolo vom și vedea leziunile de acnee. Acneea apare pe fondul unui exces de sebum, care nu se elimină corect la suprafața pielii. Rămâne cantonat în piele, formează mici acumulări pe care le numim comedoane sau punctele albe și negre. Pe fondul stagnării sebumului, se produce și un fenomen de înmulțire a bacteriilor care trăiesc în mod normal pe piele. Aceasta duce la apariția inflamației. Aceasta este tradusă clinic prin apariția coșurilor roșii sau a leziunilor inflamatorii mai mari, nodulare sau nodulo-chistice” ne-a declarat dr. Andra Nectara Mitroi, medic primar dermatolog.

Mituri legate de acnee

La ora actuală, încă există diverse concepții eronate despre acnee. Medicul dermatolog Andra Nectara Mitroi explică pe larg ce nu trebuie să credem despre această afecțiune dermatologică.

„Acneea nu este o boală contagioasă, ea nu este transmisibilă, chiar dacă multă lume o pune pe seama stafilococilor sau streptococilor. Deși intervin bacterii care sunt implicate în apariția coșurilor, acestea sunt bacterii care fac parte din flora saprofită, cea care trăiește în mod normal pe pielea noastră.

În al doilea rând, acneea nu este o afecțiune hormonală. Hormonii intervin în apariția acneei, prin excesul de sebum pe care îl determină, însă nu putem să o numim o afecțiune hormonală sau care ține de endocrinologie.

În al treilea rând, acneea nu este o afecțiune genetică. Există factori care pot să influențeze apariția leziunilor de acnee. De exemplu, dacă un copil are părinți care au avut acnee severă în adolescență, atunci riscul lui este mai mare să dezvolte o formă mai severă de acnee. De asemenea, sunt niște caracteristici înnăscute: de exemplu, tipul de ten, numărul de glande sebacee, capacitatea lor de a secreta sebum” adaugă medicul dermatolog.

Cum influențează hormonii formarea leziunilor de acnee?

Deși acneea nu este propriu-zis o afecțiune hormonală, anumiți hormoni din organism pot influența apariția bolii.

„Știm cu toții că acneea este o boală care afectează în primul rând adolscenții. 80 la sută dinte adolescenți vor suferi de o formă mai ușoară sau mai severă de acnee. Aceasta pentru că la această vârstă începe și secreția hormonilor sexuali. De secreția acestor hormoni, în speciale de secreția hormonilor androgeni ține și secreția de sebum de la această vârstă.

Există însă și forme de acnee care pot să apară de pildă la sugari în primele luni de viață. Acestea sunt cauzate tot de un exces de sebum, dar care apare pe fondul hormonilor trasferați transplacentar, de la mamă la copil. Este o formă de acnee care tinde să se amelioreze spontan odată ce secreția de sebum începe să scadă după 6 luni.

Sunt și forme de acnee hormonală care apar în contextul unui dezechilibru hormonal. Sunt mai multe categorii de hormoni care pot interveni. Pe lângă cei sexuali, există și alți hormoni care pot produce patologii care se pot însoți de acnee precum insulina sau cortizolul” spune dr. Andra Nectara Mitroi.

Cum se îngrijește tenul gras cu tendință acneică?

„Majoritatea produselor dermatocosmetic pentru acnee conțin acizi care fac parte din categoria alfa și beta hidroxi acizilor. Cei mai frecvenți sunt acidul glicolic, acidul lactic și acidul salicilic. Rolul acestor acizi este antiinflamator și cheratolitic, adică de a destupa porii. Ei vor ajuta tratamentul medicamentos, dar pot fi folosiți și ca unică terapie în formele foarte ușoare sau ușoare de acnee. Pe lângă acizi, există și alte ingrediente utile precum zincul, acidul sarcozinic (seboreducătoare), acidul hialuronic care calmează și hidratează pielea, fracții probiotice care vor reechilibra flora microbiană locală, niacinamidele cu efect antiinflamator. Toate aceste ingrediente în diverse concentrații și combinații vor ajuta tenul acneic să arate multe mai bine” trece în revistă ingredientele benefice pentru tenul gras cu tendință acneică medicul dermatolog Andra Nectara Mitroi.

Mai multe informații despre acnee, tratamente și îngrijirea corectă puteți afla din interviul video amplu realizat cu dr. Andra Nectara Mitroi, medic primar dermatolog.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Andra Nectara Mitroi - Medic primar dermatolog
Dr. Nectara Andra Mitroi este medic primar dermato-venerologie, având competențe avansate în dermato-cosmetologie. Originară din Buzău, d-na Dr. Nectara Mitroi a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie ‘Carol Davila’, după care s-a specializat în Dermato-venerologie, lucrând la ...
citește mai mult
Când se operează un chist ovarian?
Când se operează un chist ovarian?