Citrice: beneficii pentru sănătate, siluetă şi frumuseţe

Organismul devine mai puternic atunci când îşi culege vitaminele şi mineralele din fructe (cea mai mare sursă naturală de energie). Un alt mare avantaj al fructelor este legat de absorbţia nutrienţilor, care este cu mult mai mare decât în cazul suplimentelor
  • Publicat:
Citrice: beneficii pentru sănătate, siluetă şi frumuseţe
Citricele – portocalele, lămâile, ananasul, toate acestea sunt acide și, deci, atacă smalțul dinților, favorizând apariția cariilor. Fă-ți un obicei și clătește bine gura cu apă după ce consumi astfel de alimente, pentru a echilibra nivelul de aciditate de la nivelul cavității orale.

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii.

În plus, previn proliferarea celulelor canceroase în organism. Dacă te întrebi de ce sunt mai benefici nutrienţii naturali decât substanţele de sinteză din suplimente, îţi spunem imediat: pentru că organismul “decriptează” mai uşor informaţia de origine naturală din acestea, transformând-o rapid în energie pură.

Organismul devine mai puternic atunci când îşi culege vitaminele şi mineralele din fructe (cea mai mare sursă naturală de energie). Un alt mare avantaj al fructelor este legat de absorbţia nutrienţilor, care este cu mult mai mare decât în cazul suplimentelor

De aceea, efectul mineralelor şi vitaminelor extrase din fructe este mai durabil şi mai însemnat decât cel al comprimatelor obţinute pe cale industrială. Iar una dintre cele mai populare citrice, portocala poate echilibra nivelul colesterolului din sânge.

“Pieliţa care înveleşte miezul conţine hesperidină, o substanţă care reduce hipertensiunea arterială şi colesterul «rău». În plus, aceasta are proprietăţi antiinflamatorii”, spune tehnicianul nutriţionist Alexandra Iliuţă (www.desprespa.ro). De asemenea, conţinutul ridicat de folaţi, potasiu şi vitamina C al portocalei reduce riscul atacurilor de inimă, cu până la 19%, în funcţie de cât de multe portocale mâncăm. La fel de benefic este şi grepfrutul. O cură cu acest fruct stimulează secreţia bilei, previne balonarea şi migrenele date de acumularea de toxine în organism.

Tot ce trebuie să faci este să consumi una, două căni pe zi cu suc preparat în casă. Efectul detoxifiant creşte dacă bei prima cană la micul dejun.
Atenţie, însă! Consumul regulat de grepfrut scade efectul anticoncepţionalelor şi interacţionează cu unele substanţe din medicamentele prescrise în cazul depresiei, hipertensiunii şi bolilor de inimă. Iată de ce, trebuie evitat uneori.

Poţi înlocui grepfrutul cu orice alt fruct din familia citricelor (mandarine, portocale, minole, clementine, pomelo, limetă). Beneficiile aduse de acestea sunt la fel de însemnate.

Vitamina C, un antioxidant esenţial

Citricele sunt un izvor de sănătate graţie conţinutului mare de vitamina C. Consumate sub formă de suc sau ca atare, două-trei citrice de mărime medie asigură o mare parte din porţia zilnică recomandată de vitamina C. În perioadele de stres prelungit (timp în care imunitatea scade şi riscul de infecţii respiratorii creşte) este bine să ne apărăm de episoadele supărătoare de răceală cu ajutorul acidului ascorbic (vitamina C).

Mai mult decât atât, vitamina C reduce cu mult numărul radicalilor liberi în corp, vinovaţi în apariţia tumorilor canceroase, menţinând ţesuturile puternice şi tinere pentru mult timp. De asemenea, o alimentaţie bogată în citrice acţionează ca un bun adjuvant în tratamentul diabetului, osteoporozei, parodontozei, hipertensiunii arteriale, anemiei prin deficit de fier, alergiei, scorbutului, infecţiilor bacteriene, parazitare, fungice, virale, astmului, fracturilor şi gingivitei.

Dacă te învineţeşti uşor, tot vitamina C te ajută să tratezi această sensibilitate a capilarelor. Probleme date de calculii renali pot fi prevenite cu ajutorul consumului a două, trei portocale pe zi. Citratul din acestea este o substanţă capabilă să disipe calculii renali (cristale de origine calcică, în general) din rinichi, prevenind în acest fel formarea lor şi declanşarea crizelor.

Dacă eşti genul de persoană care uită să bea apă şi ai avut probleme cu pietrele la rinichi, din nou, mănâncă portocale! Jumătate de litru de suc de portocale pe zi reduce riscul pietrelor la rinichi. Gustul dulce-acrişor îţi măreşte senzaţia de sete, aşa că vei începe să te hidratezi mai mult, spune Alexandra Iliuţă.

Funcţiile cognitive sporesc în prezenţa vitaminei C şi a acidului folic, demonstrează studiile efectuate de-a lungul anilor, în special pe bătrâni şi copii. La fel de benefică este în cazul osteoporozei pentru că ajută într-o mare parte la menţinerea densităţii osoase. În cazul anemiilor, acidul ascorbic are un rol important în fixarea fierului în organism. De aceea, nutriţioniştii recomandă în alimentaţia copiilor, a femeilor gravide un consum ridicat de zeamă de lămâie.

Dacă doriţi să încercaţi portocala în combinaţii inedite în bucătărie, încearcă un somon la cuptor în sos de portocale şi crustă de susan (toate acestea după ce aţi lăsat peştele la marinat în sosul obţinut din suc de portocale, ulei de măsline, câteva picături de sos Tabasco şi miere). Sau puteţi pune felii de portocale în salata voastră preferată adaugă tehnicianul nutriţionist Alexandra Iliuţă.

Citricele şi curele de slăbire

Toate citricele conţin carbohidraţi (fructoză, sucroză şi glucoză), fibre, vitamine şi minerale care lucrează sinergetic atunci când vine vorba despre procesul de slăbire. Incluse în dietă (atenţie totuşi la excese), acestea reglează apetitul şi scad pofta de dulce. Totodată, previn carenţele şi lipsa de energie des resimţită în timpul curelor de slăbire. Acidul folic din acestea este una dintre substanţele care ajută la prevenirea stărilor de slăbiciune.

Dacă urmezi o cură de slăbire şi ţi-e poftă de ceva dulce, atunci mănâncă o portocală! Citricele, în general, sunt recomandate în curele de slăbire, pentru că ajută la reducerea grăsimii subcutanate. Portocalele sunt recomandate şi diabeticilor, pentru că ţin sub control glicemia, iar fructoza împiedică nivelul ridicat de zahăr în sânge. Poţi înlocui cafeaua de dimineaţă cu un suc de portocale, care te va energiza pentru întreaga zi, susţine Iliuţă.

Citricele şi pielea

Pe lângă că previne îmbătrânirea, regenerează fibrele de colagen, grăbeşte procesul de cicatrizare a pielii şi protejează ADN- ul celular, consumul zilnic de citrice are efecte de regenerare a pielii, de păstrare a fermităţii şi elasticităţii, spune medicul dermatolog Oana Spânu (www.sclinic.ro).

Citricele conţin şi cantităţi semnificative de bioflavonoizi (diosmin, hesperidin, rutin, quercetin) cu rol puternic antioxidant şi protector atât pentru piele, cât şi pentru pereţii vaselor de sânge. “În alimentaţie, dar şi aplicate pe piele, sub formă de măşti, citricele stimulează producţia de colagen”, continuă Oana Spânu. Si petele pigmentare apărute în urma expunerilor la soare se pot atenua prin aplicarea repetată a unor măşti cu pulpă de citrice, însă cu precauţie la tenurile sensibile sau alergice, deoarece pot irita pielea feţei.

După utilizarea acestor tipuri de măşti se va evita expunerea la soare pentru câteva săptămâni, recomandă dermatologii, pentru că vitamina C este fotosensibilizantă. Alte efecte importante şi utile ale măştilor cu citrice sunt acelea de exfoliere şi antiinflamator, utile pentru cuticule, mâini, tălpi, dar şi pentru tenul gras. Pentru păr, sucul de lămâie în combinaţie cu ulei de măsline şi miere poate fi un decolorant blând, natural, lipsit de agresivitate pentru firul de păr şi cu efect calmant pentru scalp, recomandă Oana Spânu.

Citricele şi aromoterapia

Ce poate fi mai plăcut după o zi obositoare de muncă decât o baie caldă cu coji de mandarine sau portocale? Pentru a intensifica efectul, picură în apa din cadă ulei esenţial de mandarină, lămâie sau portocală.

Si încă ceva! În timp ce te relaxezi în apa caldă şi frumos mirositoare din baie, masează-ţi tâmplele cu ulei de mandarină pentru că acesta are un extraordinar efect sedativ şi relaxant asupra sistemului nervos, prevenind stările de nervozitate (insomnie, agitaţie, anxietate).

Portocala este un aliat de nădejde în stările de stres sau în zilele când eşti lipsită de vlagă. Miroase puţină portocală sau pune ulei esenţial de portocală în cameră şi vei vedea cum îţi revii, recomandă nutriţionistul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”