Luăm sau nu hormoni la menopauză?

Dr. Cristina Damian, medic specialist ginecolog, ne-a răspuns pe larg la întrebarea care apare pe buzele multor femei: "luăm sau nu hormoni la menopauză?".

A lua sau a nu lua hormoni la menopauză? Aceasta este întrebarea pe care și-o pun multe femei. Aceasta pentru că tratamentele de substituție hormonală încă stârnesc controverse.

Decizia de a lua hormoni la menopauză aparține fiecărei femei. Însă aceasta trebuie să discute cu medicul ginecolog înainte de recurge la hormoni. Medicul va recomanda o serie de analize și investigații. Apoi, în funcție de situația medicală și de anumiți factori de risc, va face recomandarea de a lua sau nu hormoni la menopauză.

„La întrebarea „luăm sau nu hormoni?”, răspunsul este destul de complex și depinde de o multitudine de factori. Printre aceștia se numără antecedentele personale. Aici vorbim de obezitate, boli de coagulare a sângelui, istoricul de cancere și boli cardiovasculare. Vorbim și de antecedentele familiale și aici intră cancerele genito-urinare și deiferitele convingeri culturale. Indicațiile și contraindicațiile tratamentelor cu hormoni se stabilesc cu medicul ginecolog curant” spune medicul specialist ginecolog Cristina Damian.

Ce analize sunt necesare înainte de a lua hormoni la menopauză?

Medicul adaugă faptul că, în perioada menopauzei, femeile au un risc crescut de a face boli cronice. De aceea, înainte de orice substituție se impune o serie de analize și investigații.

„Ar fi indica ca pacientele să se prezinte la un consult ginecologic de rutină. Medicul va efectua o anamneză minuțioasă pentru a trece în revistă eventuale boli cronice ale pacientei. Se vor efectua analize de sânge, printre care și cele hormonale, și analize de de urină. De asemenea, se vor face și analize ginecologice precum testul Babeș-Papanicolau și ecografia transvaginală” ne-a declarat dr. Cristina Damian.

Mai multe informații despre substituția hormonală puteți afla din intervenția video în cadrul CSID.RO live a medicului Cristina Damian!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Cristina Tănase Damian - Medic specialist obstetrică-ginecologie
Dr. Cristina Damian este medic specialist în Obstetrică-Ginecologie și infertilitate, având competențe solide în Ultrasonografie obstetricală, Histeroscopie și Colposcopie, precum și în Infertilitatea Cuplului. Este membru al Colegiului Medicilor din România și al Societății Internaționale ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic specialist obstetrică-ginecologie
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult