Testul Babeş-Papanicolau- ce reprezintă, cum te pregăteşti pentru el

Testul Babeş-Papanicolau identifica celulele cu potenţial malign din colul uterin, chiar înainte ca ele să ajungă în acest stadiu.El trebuie efectuat de orice femeie după începerea vieţii sexuale.
  • Publicat:
  • Actualizat:


Testul Babeş-Papanicolau identifica celulele cu potenţial malign din colul uterin, chiar înainte ca ele să ajungă în acest stadiu.Totodată, testul Babeş Papanicolau poate depista infecţiile genitale. El trebuie efectuat de orice femeie după începerea vieţii sexuale.

Recomandarea este să fie efectuat anual, chiar dacă nu sunt probleme medicale.În cazul în care medicul consideră necesară o supraveghere mai atentă, testul se poate efectua mai des.

Testul PAP, cum mai este cunoscut, a rămas cea mai sigură metodă de a depista cancerul de col uterin. Testul în sine nu este complicat, nici dureros, poate cel mult provoca un disconfort în timpul recoltării secreţiei vaginale.El presupune recoltarea celulelor din colul uterin, care vor fi analizate în laborator, pentru a depista eventuale anomalii.

Cu 2-3 zile înainte de efectuarea testului, se recomandă repaos sexual, evitarea administrării de antibiotic şi fără spălături vaginale. Recoltarea se face la cel puţin 3 zile după terminarea menstruaţiei.
Femeile gravide pot face acest test la 3 luni după naştere, iar femeile la menopauză îl pot face oricând.
Rezultatul testului poate fi interpretat doar de medicul ginecolog, care va stabili, dacă e cazul, alte investigaţii.


 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Neagu
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult