Geanina Aprodu: Cum gestionăm tulburările de dispoziție la menopauză

Tulburările de dispoziție apar adesea la perioada menopauzei.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Tulburările de dispoziție – episoadele de depresie și anxietate – care apar la menopauză trebuie tratate ca atare, însă e nevoie să fie integrate în perioada de viață la care apar. Psihoterapeutul Geanina Aprodu ne explică pe larg cum pot fi ameliorate aceste stări care disturbă echilibrul psihic.

Menopauza trebuie văzută ca o nouă etapă a vieții, nicidecum ca o apropiere de final. Este momentul, deși ar fi fost mai bine să o fi făcut mai demult – în care femeile ar trebui să se întoarcă spre interior, să își dezvolte hobbiuri, noi pasiuni, înțelegerea propriei persoane, dar și a schimbărilor ce au loc în corp odată cu înaintarea în vârstă.

Tulburările de dispoziție au legătură cu o igienă a somnului

Pentru că sunt multe femei care, în această perioadă, au insomnii, psihoterapeutul Geanina Aprodu recomandă regulile de igiena somnului, reguli atât de cunoscute, dar, totuși, respectate de prea puțini. În afară de medicație – care se aplică atunci când insomnia e acută și accentuată – există niște reguli ce pot ajuta la un somn de calitate: intervalul te dimp fix de somn (aceleași ore de culcare, aceleași ore de trezire), evitarea alimentelor grase sau mese bogate cu trei, patru ore înaintea somnului, evitarea băuturilor energizante de tip cafea ori ceai negru, dar și a lichidelor în general pe finalul zilei. În plus, dormitorul ar trebui să fie pentru somn, deci să nu avem televizor în camera în care dormim. Este important să nu ne agităm sau să rezolvăm lucuruile pe care le putem rezolva mai bine, mai eficient a doua zi. Seara trebuie dedicată relaxării.

În cazul în care stăm mai mult de 15 minute și nu putem adormi, e bine să nu ne forțăm. Poate că ar trebui să ne ridicăm, să mai aerisim o dată camera și să ne focusăm pe senzația de relaxare de la final de zi.

Pentru cele care au probleme cu somnul este important să renunțe la episoadele de somn din timpul zilei, pentru că acestea pot cauza insomnii dereglând intervalul 23 – 07 dimineața.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Geanina Aprodu - Psihoterapeut
Geanina Aprodu este psihoterapeut și psiholog clinician în cadrul Centrului de Psihoterapie si Psihiatrie Bellanima din București. A absolvit Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universității ”Al.I.Cuza” Iași, urmând apoi un masterat în Psihologie Clinică ...
citește mai mult