Cum se tratează multimodal cancerul colorectal

Dr. Bogdan Marțian, medic primar chirurgie generală, Șef Secție Chirurgie Generală la Spitalul Clinic SANADOR, explică tratamentul în cancerul colorectal.

La ora actuală, cancerul colorectal se poate trata cu succes datorită complexului de terapii multimodale care este recomandat, avizat și aplicat de către echipele multidisciplinare de medici.

Importanța tratamentului multimodal în cancerul colorectal

„Tratamentul pentru cancerul colorectal nu poate să înceapa decât dacă există o confirmare a faptului că e cancer. Singura confirmare este biopsia. Biopsia se obține tot prin colonoscopie.

Ca și la alte forme de cancer, tratamentul modern al cancerului colorectal este multimodal. Multimodal înseamnă că participă mai multe specialități. Tratamentul se realizează în echipă. Nu mai există nicăieri în lume și nu e firesc să existe un guru al tratamentului cancerului. Nu poate fi nici chirurgul, nici oncologul, nici radioterapeutul. Trebuie să lucrăm în echipă și e bine că e așa.

Niciunul dintre noi nu poate să acopere toate cunoștințele medicale legate de cancer care reprezintă un volum fabulos și niciunul dintre noi nu este capabil să știe tot în legătură cu cancerul.

Și atunci, fiecare dintre noi își valorifică din cunoștințe în funcție de specialitate și participă la tratarea cancerului. Este esențial cu ce se începe dintre aceste tratamente chirurgie, radioterapie, oncologie, imunoterapie.

Este foarte important cu ce se începe pentru că sunt cazuri la care, dacă nu se începe corect, rezultatele nu vor fi în concordanță cu capacitatea medicinei moderne de a trata cazul respectiv.

Chirurgia ca tratament în cancerul colorectal

În general, pentru cazurile incipiente, de stadii mici, chirurgia este primul pas. Tot chirurgia este singura modalitate terapeutică în stare să vindece un cancer singură, fără ajutorul altei specialități. Dar asta se întâmplă în stadiile mici, incipiente. Iar la evaluarea cazului și la stabilirea indicației de a se începe cu chirurgia trebuie să participe și celelalte specialități menționate mai devreme.

Radioterapia ca tratament în cancerul colorectal

În situațiile în care fie există cazuri avansate local, fără metastaze, fie există metastaze, se poate începe cu alt tratament. Unul dintre exemplele clasice este cancerul de rect mediu și inferior. Rectul are mai multe porțiuni anatomice, iar cancere de rect superior și joncțiunile dintre colon și rect sunt asimilate ca indicații terapeutice cancerelor de colon distal, colon stâng.

Pentru cancerele de rect mediu și inferior, în funcție de stadiul tumorii se poate indica să se înceapă cu alt tratament. Cazurile care sunt limitate strict la mucoasă, T1, cu mici excepție, au indicație de chirurgie de la bun început. Cazurile de la T2, T3 sau mai mult, pentru rectul mediu și inferior, au indicație de radioterapie preoperatorie, preferabil asociată cu o chimioterapie specială.

Rolul acestei chimioterapii este să sensibilizeze tumora la acțiunea radioterapiei. Se numește radiochimioterapie neoadjuvantă pentru că se face preoperator. Apoi este urmată de operație la un anumit interval, intervalul optim fiind între 8 și 10 săptămâni” ne-a declarat în CSID.RO Live dr. Bogdan Marțian, medic primar chirurgie generală, Șef Secție Chirurgie Generală la Spitalul Clinic SANADOR.

Emisiunea integrală dedicată cancerului de colon poate fi urmărită aici:

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Bogdan Marțian - Medic primar chirurgie generală
Dr. Bogdan Marțian este Medic Primar Chirurgie Generală, Doctor în Științe Medicale și Șeful Secției de Chirurgie Generală din Spitalul Clinic Sanador. Dl. Dr. Marțian s-a alăturat și echipei de chirurgie robotică unde abordează prin intermediul robotului de ultima generatie DaVinciXi, ...
citește mai mult