Cum se operează modern tumorile maligne ale pancreasului: CSID.RO Live, 29 noiembrie

În cadrul emisiunii CSID.RO Live, 29 noiembrie, difuzată pe CSID.RO și pe pagina de Facebook „Ce se întâmplă, Doctore?”, dr. Dragoș Romanescu a vorbit despre tratamentul modern al tumorilor maligne ale pancreasului.

Invitatul emisiunii CSID.RO LIVE, dr. Dragoș Romanescu, medic primar chirurgie generală, doctor în științe medicale, cu competențe în chirurgie hepato-bilio-pancreatică și chirurgie oncologică, Spitalul Clinic SANADOR, ne-a explicat care sunt simptomele și factorii de risc implicați în tumorile maligne ale pancreasului, dar și metodele de screening și tratament utilizate în prezent.

Cancerul cu mortalitatea cea mai ridicată

Cancerul de pancreas este una dintre cele mai letale forme de cancer, cu mortalitate ridicată, în ciuda progresului științific.

Potrivit statisticilor, adenocarcinomul reprezintă 85% din totalul cazurilor de cancer de pancreas.

„Din cauza localizării dificile, tumorile de pancreas de mici dimensiuni sunt greu de văzut la ecografie. 85% din tumorile de pancreas sunt nerezecabile la momentul diagnosticului”, a declarat dr. Dragoș Romanescu.

Ce semne dă o tumoră de pancreas

Din păcate, semnele tumorilor pancreatice sunt nespecifice.

„Când apar, înseamnă că tumora e deja avansată. Simptomul predominant este icterul – îngălbenirea pielii și a mucoaselor. Alte semne sunt durerile în epigastru, vărsături, greață, hemoragia digestivă superioară.

Anemia poate ridica suspiciunea unei tumori de pancreas. La fel și bilirubina crescută, transaminazele hepatice mărite. De asemenea, apariția diabetului la o persoană vârstnică poate semnala o tumoră de pancreas”, a adăugat medicul chirurg.

Tumorile maligne ale pancreasului: cauze și factori de risc

Deși cauza cancerului de pancreas nu este pe deplin cunoscută, există anumiți factori de risc incriminați în apariția tumorilor:

Diagnosticul și tratamentul tumorilor pancreatice

Există și tumori benigne cu potențial de malignizare, cum ar fi chistadenoamele seroase sau mucinoase, tumorile neuroendocrine.

„Diagnosticul de certitudine se stabilește pe baza examenului imagistic, în special tomografia computerizată CT. Dacă tumora este inabordabilă chirurgical, este nevoie de o biopsie. Puncția aspirativă poate fi făcută din tumori mici chistice”, a declarat medicul.

Chirurgia poate fi radicală sau paliativă. În funcție de localizarea tumorii sunt mai multe abordări chirurgicale.

„Duodenopancreatectomia este una dintre cele mai complexe operații din sfera chirurgiei digestive. În tumorile benigne cu potențial de malignizare, cea mai bună metodă e rezecția conservatoare, nu doar urmărirea imagistică”, explică dr. Romanescu.

Cancerul de pancreas poate fi operat și prin abord laparoscopic sau robotic, în special tumorile benigne cu potențial de malignizare.

Cât privește chirurgia paliativă, aceasta e indicată când tumora e nerezecabilă, dar dă complicații, cum ar fi icterul mecanic sau faptul că pacientul nu se mai poate alimenta. De asemenea, specialistul atrage atenția că metastazele apar de multe ori în ficat și trebuie făcută doar chimioterapie sistemică.

Se poate trăi fără pancreas, dar trebuie ținut un regim foarte strict, a atenționat specialistul.

„Pacienții trebuie să fie conștienți că după operație trebuie să respecte un tratament pe viață. Reguli de respectat după operație: administrare de enzime pancreatice, regim strict cu eliminarea alcoolului, grăsimilor, carbohidraților”, explică medicul chirurg.

Prevenția cancerului de pancreas constă în CT și măsurarea markerilor tumorali.

Urmăriți interviul integral în videoclipul de mai sus. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Dragoș Romanescu - Medic primar chirurgie generală
Dr. Dragoș Romanescu este medic primar chirurgie generală în Spitalul Clinic SANADOR, unde operează și acordă consultații din 2017. Dr. Romanescu deține competențe în chirurgia oncologica (cele mai frecvente intervenții pe care le efectuează în SANADOR fiind operațiile oncologice abdomino-pelvine, ...
citește mai mult