CSID.RO Live: cum gestionăm depresia și insomnia. Psihiatru: Efectul pandemiei va avea răsunet ani la rând

În emisiunea CSID.RO Live din 25 martie, Beatrice Osanu și Bianca Poptean, jurnaliste „Ce se întâmplă, doctore?”, abordează două subiecte importante: depresia și insomnia.

Invitații emisiunii CSID.RO Live din 25 martie, ora 17:00, care abordează depresia și insomnia au fost: Dr. Gabriella Bondoc, medic primar psihiatru; Nora Neghină, psihoterapeut; Cori Grămescu, coach de lifestyle și nutriție; Prof. dr. Florin Mihălțan, medic primar pneumolog; Dr. Mihai Radu Ionescu, medic specialist neurolog

Nora Neghină: Depresia este o coborâre lentă în infern

Nora Neghină, psihoterapeut, a vorbit despre consilierea în cazul celor care suferă de depresie.

„Vorbim de consiliere, pe de o parte, și de terapie, pe altă parte. Consilierea este pentru persoanele care nu întrunesc praguri clinice pentru terapia bolii, iar terapia este pentru cei care se poate pune un diagnostic clinic clar.”

„Depresia este o boală parșivă, nu se instaurează de pe o zi pe alta, ci este o coborâre lentă în infern. Lipsa de chef este marcantă în depresie. Omul trebuie să învețe că trebuie să se forțeze puțin pentru ca să apară plăcerea.”

În ceea ce privește copii și adolescenții, expertul îi sfătuiește pe părinți să ia măsuri încă de la primele semne de anxietate.

„Suntem după un an de zile de anxietate, iar anxietatea am putea spune că este anticamera depresiei, asta dacă anxietatea a durat pe o perioadă foarte lungă. Aș zice să nu aștepte foarte mult, ci de la primele de semne de lipsă de plăcere, lipsă de chef (să se adreseze medicului n.r.)”.

Gabriella Bondoc: Efectul pandemiei va avea răsunet probabil pe întreaga noastră generație

Dr. Gabriella Bondoc, medic primar psihiatru, a vorbit despre un studiu despre sănătatea psihică din perioada pandemiei.

„42% din oameni au avut simptome anxioase și depresive. Putem gândi că o astfel de pandemie nu avea cum să nu aibă efecte atâta de dramatice asupra psihicului.”

„Sunt sigură că vom suferi ani la rând de stres post-traumatic. Vorbim de un efect global al unor întregi generații. Efectul va avea răsunet probabil pe întreaga noastră generație”.

Cori Grămescu: În perioadele cele mai negre de depresie era un efort să mă ridic din pat

Cori Grămescu, coach de lifestyle și nutriție, a povestit că a suferit de depresie de două ori. Prima oară a depășit momentul, însă depresia i-a revenit la începutul acestui an.

„Toată această nesiguranță, din păcate, depresia mea a revenit destul de violent anul acesta. Am luat o decizie rapidă și radicală: am mers la un consult psihiatric. Din fericire, echipa de medici mi-a recomandat o lună de observație, deci nu sare nimeni să-ți dea pastile”.

„Am prioritizat somnul, am evitat lumina albastră, am ieșit în aer liber cel puțin jumătate de oră pe zi. Lucrurile care m-au ajutat cel mai tare au fost: să-mi canalizez furia – să merg la kickbox – , a doua tehnică a fost să desenez, a treia a fost să mă deschid la cei apropiați, de obicei tendința e să ne ascundem”.

„În perioadele cele mai negre de depresie era realmente un efort să mă ridic din pat și să mă spăl pe dinți”.

„O să vină o zi când nu o să mai fie la fel de rău” – a fost un gând care a ajutat-o pe Cori Grămescu în perioada depresiei.

Prof. dr. Florin Mihălțan: Sunt o multitudine de boli alimentate de insomnie

Prof. dr. Florin Mihălțan, medic primar pneumolog, a vorbit despre cât de important este somnul pentru sănătatea noastră.

„Somnul e important pentru că reprezintă o treime din viața noastră și dacă nu îl respectăm poate să creeze o multitudine de probleme.

Sunt o multitudine de boli alimentate de insomnie: stare prediabetică, boli cardiovasculare și chiar cancer. Acestea sunt provocate de modificările hormonal”.

„Sindromul de apnee în somn, adică oprirea respirației timp de câteva secunde, 60% dintre pacienții cu apnee sunt supraponderali. Acești pacienți trebuie identificați. Ei au și transpirații în timpul nopții, se trezesc obosiți, au micțiuni frecvente și deseori e afectată și viața sexuală”.

Medicul avertizează că apneea în somn trebuie tratată cu seriozitate, de aceea se recomandă mersul la un specialist în acest caz.

Dr. Mihai Radu Ionescu: Nu cantitatea somnului afectează pacientul, ci efectele ulterioare ale insomniei

Dr. Mihai Radu Ionescu, medic specialist neurolog, a explicat ce afecțiuni riscă cei care suferă de insomnie.

„Ca să pui un diagnostic de insomnie nu e necesar să faci o analiză a somnului. În sensul că aici, pacienții relatează că dorm puțin, le este dificil să adoarmă, se trezesc mai devreme”.

„Nu e cantitatea somnului, ci este efectul secundar, ce afectează viața ulterior, anxietatea ulterioară”, a precizat medicul.

„Sunt un număr mare de afecțiuni care par că se agraveze, riscul cardiovascular, pacienții cresc în greutate, crește riscul de a face diabet. Se formează ca un cerc vicios: pacienții devin obezi, au apnee”.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Dr. Gabriella Bondoc - Medic psihiatru primar
Dr. Gabriella Bondoc este medic psihiatru primar, psihoterapeut și fondatoare a uneia dintre cele mai de succes și mai mari clinici de sănătate mintală din România: Clinica Hope. Cu o vastă experiență în tratarea persoanelor cu tulburări mintale, Dr Gabriella Bondoc are un interes profesional ...
citește mai mult
Nora Neghină - Psiholog
Nora Neghină este președinte și membru fondator al Asociației Mindsight România și expert în modelul de neurobiologie interpersonală dezvoltat de dr. Daniel J. Siegel. Este într-o permanentă căutare a sinelui, psihoterapia fiind a doua ei carieră, după ce timp de 15 ani a activat ca avocat. Călătoria ...
citește mai mult
Prof. Dr. Florin Mihălțan - Medic Primar Pneumologie
Prof. Dr. Mihălțan Florin Dumitru este Medic Primar Pneumologie, Profesor Universitar, Doctor în Științe Medicale. Educație și Formare Doctor în Medicină Universitata de "Medicină și Farmacie Carol Davila", București Cursuri postuniversitare Curs de actualități în alergologie ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic Primar Pneumologie
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult