Asist. univ. drd. Dan Referendaru: implantul dentar la pacienții cu boli cardiovasculare

Asist. univ. drd. Dan Referendaru explică ce trebuie să știe pacienții cu boli cardiovasculare care au nevoie de implanturi dentare.

La ora actuală, milioane de oameni din întreaga lume suferă de boli cardiovasculare. Fumatul, moștenirea genetică, alimentația bogată în grăsimi animale, sedentarismul, toate pot contribui la apariția acestor afecțiuni. Acestea vizează vasele de sânge, dar și inima.

Medicina a evoluat, iar multe dintre aceste boli cardiovasculare pot fi ținute sub control cu ajutorul medicamentelor. Printre acestea se numără și anticoagulantele. Mai mult, datorită medicație și investigațiilor moderne, speranța de viață a pacienților cu boli cardiovasculare a crescut.

Situația specială a pacienților cu boli cardiovasculare face ca anumite intervenții, cum sunt implanturile dentare, să necesite anumite precauții din partea specialiștilor în implantologie.

„Când avem un pacient nou în clinică, trebuie să avem o discuție cu el, o anamneză din care trebuie să extragem toate datele importante, printre care și cele legate de diverse boli cardiovasculare. Există o clasificare a bolilor cardiovasculare în funcție de risc: major, mediu și minor. În funcție de tipul de risc, noi avem un anumit protocol. De exemplu, pacienții care au endocardite bacteriene în antecedente sunt clasificați în risc major. Și atunci va trebui să facem o profilaxie cu antibiotice” spune asist. univ. drd. Dan Referendaru, din cadrul clinicii „Prof. dr. Barbu”.

O situație specială o reprezintă și pacienții care iau anticoagulante, recomandate în anumite boli cardiovasculare. Astfel, înainte de recurge la proceduri dentare ample, cum este implantul, medicii pot avea recomandări speciale pentru acești pacienți.

„Situația depinde de tipul de anticoagulant. Pentru anticoagulantele de tip vechi, va trebui să monitorizăm un parametru al pacientului, INR-ul pentru că acestea influențează INR-ul” adaugă asist. univ. drd. Dan Referendaru.

Care sunt toate recomandările specialiștilor în implantologie orală în cazul pacienților cu afecțiuni cardiovasculare puteți afla din interviul video pe care ni l-a acordat asist. univ. drd. Dan Referendaru, din cadrul clinicii „Prof. dr. Barbu”.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Asist. univ. dr. Daniel Referendaru - Specialist în realizarea implanturilor dentare
Asist. Univ. Dr. Daniel Referendaru a absolvit Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universităţii Titu Maiorescu în anul 1999, iar pasiunea pentru chirurgie orală a simţit-o încă din timpul facultăţii, când mergea să facă practică medicală. Pe parcursul celor 17 ani de activitate, ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Redactor-şef
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult
Principalele cauze ale căderii părului
Principalele cauze ale căderii părului