Asist. univ. drd. Dan Referendaru: implantul dentar la pacienții cu boli cardiovasculare

Asist. univ. drd. Dan Referendaru explică ce trebuie să știe pacienții cu boli cardiovasculare care au nevoie de implanturi dentare.
10.05.2021 | Beatrice Osanu

La ora actuală, milioane de oameni din întreaga lume suferă de boli cardiovasculare. Fumatul, moștenirea genetică, alimentația bogată în grăsimi animale, sedentarismul, toate pot contribui la apariția acestor afecțiuni. Acestea vizează vasele de sânge, dar și inima.

Medicina a evoluat, iar multe dintre aceste boli cardiovasculare pot fi ținute sub control cu ajutorul medicamentelor. Printre acestea se numără și anticoagulantele. Mai mult, datorită medicație și investigațiilor moderne, speranța de viață a pacienților cu boli cardiovasculare a crescut.

Situația specială a pacienților cu boli cardiovasculare face ca anumite intervenții, cum sunt implanturile dentare, să necesite anumite precauții din partea specialiștilor în implantologie.

„Când avem un pacient nou în clinică, trebuie să avem o discuție cu el, o anamneză din care trebuie să extragem toate datele importante, printre care și cele legate de diverse boli cardiovasculare. Există o clasificare a bolilor cardiovasculare în funcție de risc: major, mediu și minor. În funcție de tipul de risc, noi avem un anumit protocol. De exemplu, pacienții care au endocardite bacteriene în antecedente sunt clasificați în risc major. Și atunci va trebui să facem o profilaxie cu antibiotice” spune asist. univ. drd. Dan Referendaru, din cadrul clinicii „Prof. dr. Barbu”.

O situație specială o reprezintă și pacienții care iau anticoagulante, recomandate în anumite boli cardiovasculare. Astfel, înainte de recurge la proceduri dentare ample, cum este implantul, medicii pot avea recomandări speciale pentru acești pacienți.

„Situația depinde de tipul de anticoagulant. Pentru anticoagulantele de tip vechi, va trebui să monitorizăm un parametru al pacientului, INR-ul pentru că acestea influențează INR-ul” adaugă asist. univ. drd. Dan Referendaru.

Care sunt toate recomandările specialiștilor în implantologie orală în cazul pacienților cu afecțiuni cardiovasculare puteți afla din interviul video pe care ni l-a acordat asist. univ. drd. Dan Referendaru, din cadrul clinicii „Prof. dr. Barbu”.

Principalele cauze ale căderii părului
Principalele cauze ale căderii părului