Principalele cauze ale căderii părului

  • Publicat:

Cu toții ne dorim un păr bogat, strălucitor, viguros care să-și păstreze calitățile toata viața. Însă anumite boli, tratamente și obiceiuri pot afecta serios podoaba capilară. Află care sunt principalele cauze ale căderii părului.

La specia umană există invariabil același număr și aceeași situare a foliculilor de păr și a părului rezultat. Singurele diferențe care pot fi observate la bărbați se datorează influenței hormonilor androgeni (în principal testosteronul) asupra foliculilor de păr ceea ce a determinat variații ale tipurilor de păr. Aceste influențe depind de sensibilitatea fiziologică a receptorilor și de rata de producție a hormonilor androgeni.

Principalele cauze ale căderii părului

În mod normal, pierdem între 50 și 100 de fire de păr pe zi. Există multe situații când numărul firelor de păr pe care le pierdem poate fi cu mult mai mare.

  • Astfel, putem pierde multe fire de păr dacă organismul este supus unui stres major.
  • Acesta poate fi o boală de lungă durată, o intervenție chirurgicală amplă sau o infecție gravă.
  • Femeile se pot confrunta cu căderi masive de păr după naștere.
  • În plus, căderea părului poate fi un simptom pentru boli precum lupusul, sifilisul, hipertiroidia sau hipotiroidia.
  • Pierderea părului se asociază și cu tratamente puternice precum chimioterapia sau cu administrarea de amfetamine, betablocante și heparină.
  • De asemenea, prezența unor infecții fungice pe scalp duce la căderea parului.
  • Părul se degradează și ca urmare a unor proceduri din saloanele de coafură precum decolorarea, buclele permanente sau folosirea plăcilor și ondulatoarelor.
  • Căderea părului are însă și cauze ereditare, care se observa mai ales la bărbații care rămân fără păr spre vârsta a doua.

Mituri despre păr

Revista „Nature” a publicat în 1970 un articol în care s-a susținut că pilozitatea facială (creșterea bărbii) la bărbați era mult mai rapidă în timpul perioadelor de activitate sexuală.

S-a demonstrat că minoxidilul, un medicament care a fost destinat inițial a fi testat ca agent hipotensiv, favorizează dezvoltarea pilozității, inclusiv în zonele fără păr. El a fost folosit de atunci pentru combaterea căderii părului și chiar pentru regenerarea părului. Cu toate acestea, beneficiile tratamentului (care necesită un control medical) dispar treptat atunci când este sistată folosirea medicamentului.

O legendă urbană susține că tăierea un fir de păr determină înmulțirea și întărirea firului de păr. Însă părul este o anexă a pielii, constituită din keratină, astfel că tăierea lui nu are nici un impact asupra ciclului său de creștere.

Tipuri de păr și densitatea părului

Femeile și bărbații adulți au același număr de foliculi de păr, distribuiți pe tot corpul, dar femeile dezvoltă un păr mai subțire decât bărbații din cauza diferenței de stimulare a hormonilor androgeni, în special a testosteronului.

Bărbatul, femeia sau copilul au un număr mediu de 5 milioane de foliculi de păr, din care 1 milion de foliculi pe cap și 4 milioane de foliculi pe restul corpului. Conform raportului foliculilor anageni/telogeni, densitatea părului variază în funcție de zona corpului (50 fire/cm2 pe față și 10 peri/cm2, în medie, pe restul corpului).

O varietate există, de asemenea, în ceea ce privește tipul de păr (păr terminal: diametrul de 80 μm, lungimea mai mare de 2 cm; păr intermediar: diametru între 40 și 80 μm, lungime mai mică de 2 cm; păr fin: diametru între 5 și 40 μm, lungime mai mică de 5 mm).

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News