Suplimentul care ar putea preveni obezitatea și crește longevitatea

11.04.2021 | Paula Rotaru
Suplimentul care ar putea preveni obezitatea și crește longevitatea
Sursa foto: Shutterstock

Suplimentele cu seleniu ar putea crește longevitatea, arată un studiu recent. Potrivit oamenilor de știință, seleniul reduce cantitatea de metionină din corp, inhibând astfel activitatea unor hormoni asociați cu acumularea depozitelor de grăsime și accelerarea procesului de îmbătrânire.

Speranța de viață a crescut considerabil în ultimele două secole. Cu toate acestea, există în continuare discrepanțe în diferite categorii de populații în ceea ce privește speranța de viață sănătoasă. Cu alte cuvinte, trăim mai mult, dar nu neapărat și mai sănătos.

O posibilă cale de a crește longevitatea și, implicit, anii de viață sănătoasă este suplimentarea dietei cu seleniu, arată un studiu publicat în jurnalul eLife.

Potrivit oamenilor de știință, suplimentele cu seleniu (sau dieta bogată în acest mineral – nuci, semințe, pește, ciuperci, cereale, ceapă) inhibă activitatea unui hormon asociat cu obezitatea, factor major de risc în apariția multor probleme de sănătate.

Unul dintre țelurile supreme ale cercetării antiaging este de a identifica acele aspecte care pot crește longevitatea. Rezultatele pe care le-am obținut în urma acestui studiu pe animale de laborator sunt spectaculoase și creează premisele pentru noi cercetări care să vizeze și impactul asupra oamenilor, a declarat dr. Jay Johnson, autorul principal al studiului și cercetător senior la Orentreich Foundation for the Advancement of Science din New York.

O altă variantă de a reduce riscul de boli care scurtează speranța de viață este dieta vegetariană, susțin savanții.

Potrivit acestora, carnea și lactatele conțin metionină, un aminoacid care ar spori producția de hormoni IGF-1 și leptină. Nivelurile crescute ale acestor hormoni afectează metabolismul și cresc riscul de obezitate și boli asociate.

Însă, cum oamenii nu își pot schimba radical dieta în sensul renunțării la produsele de origine animală, suplimentele cu seleniu ar putea fi soluția optimă, concluzionează savanții.

Sursa: medicalnewstoday.com, elifesciences.org

Recomandări:
Caz șocant în Israel! Un bebeluș s-a născut cu un embrion
Caz șocant în Israel! Un bebeluș s-a născut cu un embrion
Declinul cognitiv, redus de consumul de fructe și legume colorate
Declinul cognitiv, redus de consumul de fructe și legume colorate