STUDIU: Pompierii au un risc crescut de melanom din cauza expunerii din timpul intervențiilor

STUDIU: Pompierii au un risc crescut de melanom din cauza expunerii din timpul intervențiilor
Foto: Shutterstock

Un studiu recent publicat în Jurnalul American de Medicină Industrială a adus în prim-plan o realitate îngrijorătoare: pompierii se confruntă cu rate semnificativ mai mari de incidență și mortalitate a melanomului în comparație cu populația generală.

De ce sunt pompierii mai expuși riscului de melanom

Cercetarea, concentrată pe evaluarea impactului expunerii profesionale asupra stării de sănătate a pompierilor, a evidențiat faptul că expunerea la razele ultraviolete și la agenții cancerigeni prezenți în materialele ignifuge contribuie în mod semnificativ la aceste cifre alarmante.

Melanomul este o formă agresivă de cancer de piele care își găsește originea în melanocite, celulele responsabile de producerea pigmentului. Această afecțiune poate apărea atât în zonele expuse la lumina soarelui, cât și în regiuni mai puțin vizibile, precum talpa piciorului sau zona genitală.

Unul dintre factorii majori de risc pentru dezvoltarea melanomului este expunerea excesivă la radiațiile ultraviolete (UV), indiferent dacă provin de la soare sau de la surse artificiale, precum aparatele de bronzat.

Descoperirile sunt într-adevăr îngrijorătoare, dar, din păcate, nu ne așteptam să fie altfel. Pompierii sunt expuși constant la radiațiile UV și substanțele chimice nocive în timpul intervențiilor, ceea ce reprezintă un factor major de risc pentru dezvoltarea melanomului. În cazul lor, expunerea la radiațiile UV nu se limitează doar la sursa naturală.

Acești eroi sunt adesea expuși la condiții extrem de dificile, inclusiv flăcări și fum dens, în timpul misiunilor lor. Pe lângă aceasta, materialele ignifuge și alte substanțe chimice din mediul lor de lucru pot conține agenți cancerigeni care amplifică riscul de dezvoltare a melanomului. Ca urmare, este imperativ să implementăm un screening regulat al pielii pentru a depista în stadii incipiente melanomul și alte forme de cancer de piele”, explică Dr. Anca Mihaela Stanciu, medic primar dermatolog.

Metoda ABCDE pentru identificarea alunițelor suspecte

Potrivit specialistului, suspiciunea de melanom poate apărea atunci când o aluniță suferă modificări, apare mai frecvent după vârsta de 25-30 de ani, crește în dimensiune și în volum și prezintă multiple culori, de la roz albicios la cafeniu și negru.

Melanomul poate varia în dimensiuni, de la foarte mic, de câțiva milimetri, până la dimensiuni mai mari, de câțiva centimetri. De obicei, acesta evoluează fără simptome evidente, ceea ce face identificarea sa precoce esențială.

ABCDE este ghidul care poate ajuta la monitorizarea semnelor alarmante în cazul unei alunițe. Iată ce înseamnă:

  • Asimetrie: Alunițele normale sunt, în general, simetrice. În contrast, alunițele suspecte pot să prezinte o asimetrie în ceea ce privește forma lor.
  • Bordură: Marginile unei alunițe sănătoase sunt de obicei regulate și bine definite. În cazul alunițelor suspecte, marginile pot fi neregulate sau inegale.
  • Culoare: O aluniță sănătoasă poate avea o singură culoare uniformă. În schimb, alunițele suspecte pot avea variații de culoare, cum ar fi nuanțe de maro, negru, roșu sau albastru.
  • Diametru: Alunițele normale sunt, în general, mai mici, având un diametru sub 6 milimetri. În cazul alunițelor suspecte, acest diametru poate fi mai mare.
  • Evoluție: Dacă o aluniță suferă schimbări semnificative în timp, cum ar fi creșterea în dimensiune, modificări ale culorii sau apariția simptomelor asociate, este recomandat să consultați un medic. Un dermatolog poate efectua o evaluare și decide asupra necesității unor investigații suplimentare.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Anca Stanciu - Medic primar dermatolog
Dr. Anca Stanciu este medic primar dermatologie, absolventă a Facultății de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași, promoția 2009. A efectuat Rezidențiatul la Pedopsychiatric Center, Fribourg, Elveția în perioada 2009-2010 și la Clinica Dermatologie 2, Spitalul Clinic Colentina, ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”