Alunițe suspecte – 8 semne că trebuie să ajungi neapărat la medic pentru o examinare

Ar trebui să ne adresăm de urgență medicului dacă avem alunițe care prezintă aceste 8 caracteristici. Pot fi semne că sunt cancerigene!
  • Publicat:
Alunițe suspecte - 8 semne că trebuie să ajungi neapărat la medic pentru o examinare
Sursa foto: Shutterstock

Conform statisticilor, fiecare persoană are, în medie, între 10 și 40 de alunițe pe suprafața corpului. Deși multe alunițe sunt inofensive, este foarte important să le monitorizăm permanent. Ele se pot modifica în timp și pot deveni periculoase, chiar maligne, în special din cauza expunerii la ultraviolete. Iar acest lucru trebuie să ne trimită urgent la medic pentru o dermatoscopie amănunțită și un diagnostic sigur. În cazul în care va fi nevoie, alunițele, denumite medical nevi pigmentari, vor trebui extirpate cu grijă.

Medicul chirurg estetician Mihai Predescu ne spune de ce apar alunițe pe corp, cum aflăm dacă sunt cancerigene și care este metoda corectă de extirpare a acestora.

Ce sunt alunițele

Alunițele sunt mici leziuni ale pielii. Ele reprezintă o grupare de melanocite, celule care produc melanină. Melanina este pigmentul care dă culoarea pielii.

Acești nevi pigmentari, cunoscuți sub numele de alunițe, sunt, în general, de culoare maronie, dar există și cazuri în care ele pot avea o nuanță foarte închisă sau una deschisă, aproape de cea a pielii. Pot fi plate sau pot apărea sub forma unor excrescențe. Ele sunt, de obicei, rotunde sau ovale și au o margine netedă, explică specialistul.

De ce apar alunițe pe corp

Cauzele apariției alunițelor sunt multiple. Pe unele le avem din naștere, altele apar odată cu înaintarea în vârstă. Studiile de specialitate arată că oamenii care se expun foarte des la soare au mai multe alunițe decât cei care nu fac acest lucru sau îl fac rar.

Majoritatea alunițelor apar în prima parte a vieții, până la vârsta de aproximativ 20 de ani. Cu toate acestea, ele pot totuși să continue să apară până la vârsta mijlocie. În special cele care apar după vârsta de 20 de ani trebuie examinate de un medic dermatolog.

Ce semne dă o aluniță suspectă

Ar trebui să ne adresăm de urgență medicului dacă o aluniță:

  • cauzează mâncărime
  • dă o senzație de arsură
  • este dureroasă
  • sângerează
  • are o crustă aspră
  • își schimbă culoarea
  • crește în dimensiune
  • își modifică forma

Examinarea alunițelor prin dermatoscopie

Primul pas este ca medicul dermatolog să analizeze atent întreaga suprafață a pielii. Dacă vreunul dintre nevii pigmentari creează suspiciuni, se va face o dermatoscopie, procedură care se realizează cu aparatură de ultimă generație.

În funcție de rezultat, se poate recomanda excizia aluniței și trimiterea acesteia la un laborator pentru examinare la microscop (biopsie). Ideal ar fi să includem acest examen al pielii în rutina noastră de îngrijire medicală preventivă, să mergem periodic la medicul dermatolog pentru un consult.

Excizie alunițe – cum se face corect

Excizia unei alunițe se poate realiza, la cererea medicului dermatolog, atunci când există suspiciunea că ea poate fi canceroasă, sau la cererea pacientului, atunci când alunița îl deranjează, fie din punct de vedere estetic, fie că se află într-o zonă în care se irită constant prin frecarea de marginile hainelor, spre exemplu.

Procedura de excizie a nevilor pigmentari este realizată cu ajutorul unui radiocauter ce folosește unde radio de înaltă frecvență, cu un curent complet rectificat și filtrat și electrozi speciali patentați care asigură o vindecare rapidă, elimină disconfortul postoperator și prezintă maximă siguranță. Procedura nu este deloc complicată. Este rapidă, nedureroasă și nu lasă urme. Este extrem de eficientă și are numeroase beneficii din punct de vedere estetic, dar și pentru sănătate, încheie medicul.

Sursa foto: Luxury Aesthetics
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”