33 de curiozități mai puțin cunoscute despre părul tău

  • Publicat:
  • Actualizat:
33 de curiozități mai puțin cunoscute despre părul tău

Știm cu siguranță că podoaba capilară diferă de la o persoana la alta, fiind unul dintre acele elemente care ne diferențiază, dar sunt și multe lucruri mai puțin cunoscute de publicul larg.

Îată o serie de lucruri pe care ne-am gândit c-ar fi interesant să le știi despre păr de la hairstylistii El Studio Style.

  1. Părul este al doilea țesut din organism cu cea mai rapidă creștere, după măduva osoasă. Dar nu toate firele de păr cresc simultan, în orice moment dat, 90% din firele de păr cresc, în timp ce celelalte 10% se odihnesc.
  2. De îndată ce un fir de păr este smuls dintr-un folicul un nou fir de păr începe să crească în acel folicul.
  3. Părul este alcătuit în mare parte din cheratină, aceeași substanță care alcătuiește majoritatea copitelor, coarnele și ghearelor animalelor, sau ciocurile păsărilor. Din punct de vedere chimic, părul este compus din următoarele elemente: Carbon (50%), Oxigen (21%) Azot (17%), Hidrogen (6%), Sulf (5%). Fiecare șuviță de păr poate conține urme de 14 elemente diferite (inclusiv aur).
  4. Aproximativ 95% din suprafața totală a pielii este acoperită de păr. Acum ne putem da seama cât suntem de păroși, nu-i așa?
  5. Atenție la dietele de slăbire! Dietele drastice (și nesănătoase) de slăbire pot provoca căderea temporară a părului.
  6. Ți-ai lăsat părul să crească lung? Pentru o persoană obișnuită, va dura aproximativ 7 ani pentru a-i crește părul lung până la talie și 3 ani pentru a crește până la umeri.
  7. Cauza majoră a mătreții este o ciupercă numită Malassezia globosa, care împinge celulele moarte ale pielii la suprafață mai repede decât în mod normal.
  8. Îți vine să crezi sau nu, oamenii au aceeași cantitate de foliculi de păr pe centimetru pătrat ca un cimpanzeu.
  9. Dacă un bărbat nu și-ar bărbierit niciodată barba, aceasta ar crește într-o viață până la peste 9 metrii lungime.
  10. Cercetările au arătat că părul devine mai uscat odată cu înaintarea în vârstă (asta dacă nu folosești produse speciale de hidratare firește).
  11. Anticiparea unei partide de sex crește nivelul de testosteron, care stimulează creșterea părului.
  12. Părul absoarbe uleiul din apă, funcționând ca un burete natural!
  13. Părul crește mai repede pe timpul verii. Căldura stimulează circulația sângelui, care la rândul său încurajează creșterea părului. Altfel spus, cei care locuiesc în zone cu climă caldă beneficiază de o creștere mai rapidă a părului, decât cei care trăiesc în țările reci.
  14. Scurtarea periodică a firului de păr nu încurajează creșterea acestuia.  O nouă tunsoare te poate scăpa de vârfurile despicate, astfel încât parul să se mențină frumos și sănătos, însă nu sporește creșterea acestuia. Firul de păr se dezvoltă dintr-un folicul aflat sub scalp, iar ceea ce îi faci la suprafață, nu are efecte asupra creșterii lui.
  15. Negrul este cea mai întâlnită culoare naturală de păr, urmata de maro.  Aceasta este afectată de pigmentul de culoare din melanina, care se găsește în fir. Lipsa ei este cea care generează albirea acestuia.
  16. Doar 2% din populația lumii are părul natural blond și cea mai rară culoare naturală a părului este roșu.  Dacă iubești aceste două nuanțe însă natura nu te-a înzestrat cu niciuna, află că numai cu ajutorul unui specialist poți avea parte de ele. Atât galbenul cât și roșul sunt două nuanțe pretențioase, care se obțin și se întrețin foarte greu.
  17. În medie, blondele au cea mai mare cantitate de fire de păr (146.000).
  18. În medie, roșcatele au cea mai mică cantitate de fire de păr (86.000).
  19. În medie, oamenii au aproximativ 100.000 de fire de păr pe cap.
  20. Părul spune multe despre tine. El poate dezvălui dacă ai consumat substanțe interzise, ce ai mâncat, ce ai băut în ultimul timp și tot ceea ce ai în sânge. Singurul lucru pe care nu îl poate dezvălui este sexul, deoarece ambele genuri au aceeași structură.
  21. Fiecare șuviță poate suporta până la 100 de grame de greutate. Acest lucru înseamnă că toate firele tale de păr (între 100.000 și 150.000) pot susține greutatea a doi elefanți! Însă, scalpul nu ar putea face față unei astfel de greutăți, desigur.
  22. O șuviță de păr este mai puternică decât un fir de cupru cu același diametru.
  23. Părul este mai lung când este ud. O șuviță sănătoasă de păr umed se poate întinde cu până la 30% din lungimea sa inițială. Dacă părul nu revine înapoi la starea/lungimea inițială când se usucă, atunci înseamnă că este lipsit de proteine. Dacă pleznește rupându-se (fiind ud și întins), atunci este fie supraproteinizat, fie lipsit de umiditate.
  24. Căderea părului nu trebuie să provoace agitație și panică. E normal și sănătos să cadă între 50 și 100 de fire, zilnic! Cu toate acestea, dacă se rărește brusc și agresiv, astfel încât descoperi zone cu chelie, este necesar să iei legătură cu un medic!
  25. Părul crește cu 1 cm pe lună. Daca te abții să-l tunzi, acesta poate fi mai lung cu 12 cm într-un an. Cu toate acestea, folosirea plăcii de păr și a ondulatoarelor îi pot încetini procesul de creștere.
  26. Firele de păr au o durată lungă de viață. Daca îți îngrijești corespunzător podoaba capilară, te poți bucura de toate firele de păr între 4 și 7 ani.
  27. Toți foliculii de păr pe care îi vei avea vreodată s-au format când erai făt (la 5 luni).
  28. Durata medie de viață a unei gene este de 150 de zile.
  29. Când ne este frig sau suntem speriați și ni se face “pielea de găină” asta se întâmplă deoarece foliculii aferenți firelor de păr se contractă.
  30. Tot părul pe care îl vedem este un țesut mort. Singurul păr care nu este mort este părul care se află încă în epiderma pielei noastre.
  31. Chimioterapia face ca părul să cadă, deoarece are rolul de a elimina celulele care se reproduc rapid. Întrucât celulele foliculilor de păr cresc și se divid rapid, acestea sunt afectate negativ.
  32. În general, părul femeilor este mai mic în diametru ca părul bărbaților.
  33. Este nevoie de doar 13 zile pentru ca părul alb să apară din cauza stresului sau a semnelor de îmbătrânire.

Acum că ai aflat toate aceste lucruri extrem de interesante, nu-ți rămâne decât să îți îngrijești mai bine și corect părul, astfel încât să te bucuri cât mai mult de el.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mihaela Arsene
Am intrat in domeniul presei scrise dintr-o intamplare, in 1995, dar pasiunea pentru acest domeniu s-a nascut odata cu prima revista pe care am condus-o, o revista de frumusete. Apoi am lucrat la Avantaje, iar odata cu aparitia internetului m-am dedicat online-ului si dezvoltarii site-urilor. Sanatatea, ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân