Speranța de viață în România, cu mult sub media europeană. Doar bulgarii stau mai prost decât noi

  • Publicat:
  • Actualizat:
Speranța de viață în România, cu mult sub media europeană. Doar bulgarii stau mai prost decât noi
Speranța de viață în România, cu mult sub media europeană. Doar bulgarii stau mai prost decât noi. Foto: Shutterstock

Românii trăiesc mai puțin și mai prost, arată noile date Eurostat, care ne plasează doar deasupra bulgarilor în ceea ce privește speranța de viață la naștere. 

În medie, speranța de viață în România la nivelul anului 2021 era de doar 72,8 ani, spre deosebire de media europeană, de 80,1 ani. Numai bulgarii stau mai prost la acest capitol decât românii, aceștia având o speranță de viață de 71,4 ani.

La polul opus, țările cu speranța de viață cea mai crescută sunt: Elveția și Liechtenstein (83,9 ani), Spania (83,3 ani), Norvegia (83,2 ani), Suedia (83,1 ani), Luxemburg și Italia (82,7 ani).

În România, speranța de viață pe criteriul demografic, deci în funcție de zonă, în ordine descrescătoare, arăta astfel:

  • București-Ilfov: 73,9 ani
  • Sud-Vest Oltenia: 73,4 ani
  • Centru: 73,3 ani
  • Nord-Vest: 72,8 ani
  • Vest: 72,5 ani
  • Sud-Muntenia: 72,4 ani
  • Sud-Est: 72,1 ani
  • Nord-Est: 72 ani

Raportul Eurostat mai arată că femeile românce continuă să aibă o speranță de viață mai crescută decât bărbații (76,6 ani versus 69,2 ani).

Chiar dacă în anii 1980 românii trăiau, în medie, 69,2 ani, iar în 2021 această medie a ajuns la 72,8 ani, se constată o scădere față de anul 2019, când România înregistra o speranță de viață la naștere de 75,6.

Cauzele scăderii pot fi multiple, de la factori socioeconomici, nivel de educație scăzut, acces redus la sistemul de sănătate, dar și stil de viață nesănătos.

Românii, din păcate, nu sunt mari amatori de mișcare și nici de mâncat cumpătat. Iar un nou studiu publicat în revista JAMA vine să confirme o teorie care circulă deja de ceva vreme, și anume că deficitul caloric (mâncatul mai puțin) contribuie la longevitate și o calitate mai bună a vieții la vârsta a treia.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân