România, în stare de alertă epidemică pentru gripă. Lista medicamentelor recomandate de Ministerul Sănătății pentru adulți și copii

  • Publicat:

Virozele respiratorii continuă să facă ravagii în țara noastră. În ultimele 3 săptămâni au fost înregistrate valori ce depășesc cu peste 20% media multianuală a ultimelor 5 sezoane pre-pandemice. În acest context, dar și având în vedere că luni, 9 ianuarie, se redeschid școlile, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut o serie de recomandări pentru populația generală. De asemenea, Ministerul Sănătății a publicat pe site-ul www.ms.ro o listă cu medicamentele pentru gripă la adulți și la copii care sunt disponibile în farmacii.

La fiecare caz oficial de gripă există alte 5-6 nedepistate

România a intrat în a treia săptămână de creștere a numărului de cazuri de gripă și viroze respiratorii. Medicii atrag și ei atenția că situația este critică – la fiecare caz înregistrat oficial, ar exista alte 5-6 nedepistate.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține că numărul virozelor depistate creşte rapid, iar cazurile de gripă au trecut, deja, de 10%.

În perioada 19 – 25 decembrie au fost raportate la nivel naţional 140.688 de cazuri de infecţii respiratorii acute – gripă clinică, IACRS şi pneumonii, informa la finalul săptămânii trecute Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică. În aceeaşi perioadă a anului 2021 se înregistrau 38.322 de cazuri.

Sursa: Ministerul Sănătății

Stare de alertă epidemică pentru gripă în România

Ministrul Rafila a explicat că sezonul gripal a apărut mai devreme de această dată, chiar cu câteva săptămâni.

Sezonul gripal în acest an este decalat cu câteva săptămâni. (…) Este posibil ca vârful să fie în perioada 15 ianuarie – 10 februarie, după care va urma o scădere a cazurilor de viroză respiratorie, inclusiv de gripă. Estimăm că spre sfârșitul lunii ianuarie o să intrăm pe un trend descrescător, a explicat ministrul.

Cu toate acestea, ministrul spune că autoritățile au decis să nu declare o epidemie de gripă la nivel național, pentru că asta ar presupune revenirea la „anumite restricții”, cum au fost cele din perioada pandemiei de COVID-19.

Pot să adopt o instrucțiune în care există o stare de alertă epidemică, pentru că declararea epidemiei pe baza unui ordin de ministru e o lege din timpul pandemiei care generează automat anumite restricții. Nu este o situație dramatică. E o situație fără precedent în această perioadă. Aţi văzut că în alte perioade, de exemplu, în urmă cu 5 ani sau 10 ani, în luna februarie, aveam mai multe cazuri de viroze respiratorii. Am ajuns şi la 170.000 de cazuri de viroze respiratorii pe săptămână, a declarat ministrul.

Măsuri pentru limitarea cazurilor de gripă

Alexandru Rafila a spus că este adeptul recomandărilor în locul restricțiilor.

Eu sunt un om echilibrat și încerc să găsesc cele mai bune soluții pentru sănătatea publică, dar nu vreau să ajungem la discuții legate de carantină și izolare. Avem câteva seturi de măsuri. Unele sunt pentru populația generală, sunt măsuri recomandate, nu sunt diferite de cele din pandemie:

  • evitarea aglomerației
  • purtarea măștii în spațiile închise aglomerate
  • igiena adecvată
  • consultarea medicului de familie la apariția simptomelor
  • consultarea centrelor de evaluare sau a centrelor de permanență
  • continuarea vaccinării antigripale

În școli și grădinițe: triajul zilnic, utilizarea măștii de către cadrele didactice și eventual de către copii, asigurarea materialelor de dezinfecție. Am discutat ca spitalele să asigure stocurile de antivirale și să refacă stocurile de echipamente de protecție, a spus Rafila.

Ministerul Sănătății a anunțat, într-un comunicat de presă, că au fost înființate centre de evaluare care asigură asistența medicală pediatrică în cazul virozelor respiratorii, cu scopul de a ușura accesul la asistență medicală și pentru a reduce aglomerația și timpul de așteptare în unitățile de primiri urgențe.

Lista completă a centrelor de evaluare care asigură asistență medicală pediatrică în cazul virozelor respiratorii poate fi văzută la acest link.

Centrele de evaluare pediatrică din Capitală sunt la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” (IOMC) și Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu”.

Măsurile recomandate de Ministerul Sănătății pentru limitarea cazurilor de gripă sunt următoarele:

Sursa: Ministerul Sănătății
Sursa: Ministerul Sănătății
Sursa: Ministerul Sănătății
Sursa: Ministerul Sănătății

Medicamentele recomandate pentru gripă

Ministerul Sănătății a dat publicității și lista medicamentelor antitermice, antiinflamatorii și antivirale disponibile în farmacii care înlocuiesc tratamentele lipsă de pe piață. Acestea sunt:

Gripa: simptome şi complicaţii

Gripa poate prezenta simptome diferite, în funcţie de starea de sănătate a persoanei infectate. Cu cât aceasta are un sistem imunitar mai puternic, cu atât gripa este mai puţin periculoasă. Simptomele pot fi uşoare, moderate sau severe, putând cauza inclusiv decesul, în cazul unei persoane aflate în categoria de risc. Trebuie menţionat că gripa este diferită de răceală, atât în ceea ce priveşte cauzele, cât şi simptomele.

Simptomele gripei debutează de regulă brusc şi pot dura între 7 şi 14 zile. Acestea pot consta în:

  • Febră sau frisoane
  • Tuse
  • Dureri în gât
  • Nas înfundat sau secreţii nazale abundente
  • Dureri musculare sau generalizate
  • Dureri puternice de cap
  • Oboseală excesivă
  • Vărsături sau diaree (în special în cazul copiilor)

Majoritatea persoanelor cu gripă se însănătoşesc în decursul a două săptămâni, dar altele, cum sunt cele din categoria de risc (copiii mici, vârstnicii peste 65 de ani sau persoanele care suferă de boli cronice), pot dezvolta complicaţii, unele chiar fatale. Aceste complicaţii pot consta în:

Semnalele de alarmă care ar trebui să trimită la medic adulţii sau copiii cu gripă sunt:

  • Respiraţia accelerată sau dificultăţile respiratorii
  • Cianozarea (învineţirea) buzelor sau a feţei
  • Durerile puternice în piept
  • Durerile musculare puternice (copilul refuză să se ridice sau să meargă)
  • Deshidratarea severă (lipsa urinării pentru mai mult de 8 ore, gura uscată, lipsa lacrimilor)
  • Febra crescută care nu cedează la antitermice (peste 39 de grade Celsius)
  • Tuse care nu se ameliorează în două săptămâni
  • Afecţiuni cronice care se înrăutăţesc
  • Ameţeală, confuzie

Diferența dintre gripă și răceală

Gripa şi răceala pot fi uşor confundate, deoarece împărtăşesc multe dintre simptome, cauzele fiind însă cu totul altele. Există însă unele deosebiri între aceste două afecţiuni. De regulă, simptomele gripei sunt mai severe decât în cazul răcelii.

Iată mai jos un tabel care prezintă simptomele gripei şi răcelii, debutul şi frecvenţa acestora:

SEMNE ŞI SIMPTOME RĂCEALĂ GRIPĂ
Debutul simptomelor Gradual Brusc
Febră Rareori Deseori
Dureri musculare Uneori Deseori
Frisoane Rareori Deseori
Oboseală, slăbiciune Uneori Deseori
Strănut Deseori Uneori
Nas înfundat Deseori Uneori
Dureri în gât Deseori Uneori
Durere în piept, tuse Uneori Deseori
Dureri de cap Rareori Deseori
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân