Costul ochelarilor de vedere, suportat de angajator. Ce prevede decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene

  • Publicat:
Costul ochelarilor de vedere, suportat de angajator. Ce prevede decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene
Foto: profimediaimages.ro

Costul ochelarilor de vedere pentru angajații care lucrează la calculator trebuie achitat sau rambursat de către angajator, a decis Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE). Decizia vine după ce un fost polițist din Cluj a dat în judecată Inspectoratul General de Imigrări, instituție la care lucra, pentru că a refuzat să îi deconteze 2.629 de lei, costul ochelarilor de vedere pe care și i-a făcut pentru a lucra la monitor.

Costul ochelarilor de vedere ai angajaților, decontat de angajatori

Conform VeDem Just, decizia CJUE din 22 decembrie 2022 prevede că ochelarii de vedere pentru cei care lucrează la un monitor trebuie furnizați de către angajator sau acesta să ramburseze cheltuielile necesare, fără a fi suficientă plata unui spor general la salariu către angajat. Astfel, angajatorii fie le oferă contravaloarea ochelarilor de vedere angajaților, fie le furnizează direct dispozitivele necesare.

Totodată, CJUE a stabilit că ochelarii respectivi, plătiți de companie, pot fi utilizați și când angajații nu se află la locul de muncă.

În România există în vigoare o directivă care are ca obiectiv protejarea ochilor și a vederii lucrătorilor care datează încă din 2006, însă poate fi interpretabilă.

Angajații au dreptul la examene oftalmologice periodice

Toți angajații care lucrează în fața unui monitor ar trebui să beneficieze de un consult al ochilor, iar dacă este nevoie de ochelari, angajatorul să furnizeze sau să plătească achiziția lor. De asemenea, angajații au dreptul la examene oftalmologice regulate și pot solicita un astfel de consult atunci când prezintă dificultăți vizuale ce pot surveni ca urmare a folosirii monitorului.

Articolul 9 din Directiva 90/270/CEE a Consiliului din 29 mai 1990 privind condițiile minime de securitate și sănătate pentru lucrul la monitor stabilește că:

(1)  Lucrătorii au dreptul la un test corespunzător al ochilor și vederii, efectuat de către o persoană având calificarea necesară:

  • înaintea începerii lucrului la monitor;
  • la intervale regulate după aceea;
  • dacă simt dificultăți vizuale cauzate de lucrul la monitor.

(2)  Lucrătorii au dreptul la un examen oftalmologic dacă rezultatele testului menționat la alineatul (1) indică necesitatea acestuia.

(3)  Dacă rezultatele testului menționat la alineatul (1) sau ale examenului menționat la alineatul (2) indică necesitatea acestui lucru și dacă nu pot fi folosite aparate de corecție normale, lucrătorilor trebuie să li se pună la dispoziție aparate de corecție speciale, specifice lucrului în cauză.

(4)  Măsurile adoptate în temeiul prezentului articol nu pot, în nici un caz, să implice lucrătorii în suportarea unor cheltuieli financiare suplimentare.

(5)  Protecția ochilor și vederii lucrătorilor poate fi prevăzută ca parte a sistemului sanitar național.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân