Encefalita – simptome, diagnostic si tratament

Encefalita - simptome, diagnostic si tratament

Descriere si cauze

Encefalita reprezinta o inflamatie a creierului. Uneori aceasta inflamatie poate cuprinde si meningele, situatie in care avem de a face cu o meningoencefalita.

Din punct de vedere etiologic, encefalitele pot fi de cauza virala, bacteriana, fungica sau autoimuna, de departe cele mai multe fiind de natura virala. Dintre acestea, cea mai intalnita este encefalita cu virus herpes simplex.

Poarta de intrare a virusului difera de la virus la virus. Exista virusuri care se transmit de la om la om -HSV, EBV. Arbovirusurile necesita un anumit vector-tantar, capusa. In alte situatii, este vorba de reactivarea unui virus prezent in organism, inactiv- herpes simplex.

Anumite virusuri necesita prezenta unei stari de imunosupresie pentru a determina o encefalita manifesta clinic – citomegalovirus, virusul varicelo-zosterian.
Cele de natura bacteriana, cum ar fi infectia cu mycoplasma sau rickettsii, sunt rare si componenta meningitica este mult mai bine exprimata.

Simptome de encefalita

Manifestarile clinice si evolutia sunt foarte variate. Cele virale sunt precedate pentru cateva zile de stare de rau cu febra, dureri musculare, cefalee, greata, voma.

Ulterior, afectarea creierului poate fi difuza sau focala, manifestandu-se prin: afectarea statusului mental, meningism (in special daca exista o cointeresare meningeala), deficite focale (hemipareza, disfunctie autonoma, pareze de nervi cranieni, ataxie etc.), crize epileptice.

Grupele extreme de varsta sunt cele mai afectate, prezentand forme mai severe de boala.

Diagnostic

Stabilirea diagnosticului se bazeaza pe:

  • anamneza si examen clinic
  • probe de laborator
  • punctie lombara cu analiza LCR
  • examen CT cerebral sau RMN cerebral pentru excluderea altei patologii

Tratamentul pentru encefalita

Tratamentul include masuri de sustinere a functiilor vitale si tratamentul complicatiilor sistemice, tratament antiviral, antibiotic, administrarea de depletive cerebrale, de antiepileptice.       

Prognosticul este dictat de virulenta agentului patogen si de starea de sanatate preexistenta bolii. Varstele extreme, starea de imunodepresie, suferinta neurologica preexistenta se asociaza cu prognostic mai prost.

Netratata, mortalitatea in encefalitele herpetice ajunge la 50-75%, iar cei care supravietuiesc raman cu sechele neurologice si diferite dizabilitati. In cea tratata, mortalitatea este de 20% si gravitatea sechelelor este influentata de durata intervalului de timp scurs de la debut pana la initierea tratamentului.

Encefalita rabica are mortalitate de 100%.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Neagu Oana-Camelia - medic neurolog
Dr. Neagu Oana-Camelia este medic primar neurolog. A absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, din București, iar in prezent lucreaza in reteaua clinicilor Medlife. Pentru consultatii verificati programul aici: https://www.medlife.ro/medic-neagu-oana-camelia
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Sandwich proteic și chifteluțe vegetale cu piure de cartofi și sos de ceapă