Cum este afectat creierul de nivelul crescut al trigliceridelor

  • Publicat:
Cum este afectat creierul de nivelul crescut al trigliceridelor
Foto: Shutterstock

Nivelul crescut al trigliceridelor este foarte periculos pentru inimă. Dar nu toată lumea ştie că aceste grăsimi sunt nocive şi pentru creier!

Un nou studiu al oamenilor de știință americani arată că valorile crescute ale trigliceridelor pot avea un impact negativ și asupra sănătății creierului.

Nivelul crescut al trigliceridelor duce la depresie

În urma cercetărilor realizate de experții de la Jewish Hospital Cholesterol Center din Cincinnati, nivelul peste limită al trigliceridelor este strâns legat de depresie, ostilitate, agresiune și chiar hiperactivitate la copii.

„Excesul de trigliceride provoacă în creier un deficit de oxigen care poate produce mini-leziuni şi cheaguri de sânge, semne ale sindromului cerebral organic”, spune dr. Charles Glueck, medic endocrinolog și autorul principal al studiului.

Experții au ajuns la această concluzie monitorizând un grup de 23 de bărbați și femei cu niveluri ridicate ale trigliceridelor. Dintre aceștia, aproape 40% sufereau de depresie ușoară sau moderată, conform criteriilor standard.

„După o perioadă de un an în care au urmat un regim alimentar și un tratament medicamentos pentru scăderea nivelului trigliceridelor, participanții au sesizat o îmbunătățire semnificativă a dispoziției. Nivelul trigliceridelor s-a redus aproape la jumătate, iar stările anxioase, depresia au dispărut pur și simplu în cazul a peste 90% dintre persoanele anterior deprimate, în doar 6 săptămâni de tratament”, adaugă dr. Glueck.

Cum prevenim excesul de trigliceride

Aportul caloric este un element care poate fi utilizat în acest sens prin reducerea numărului de calorii ingerate. De asemenea, tipul grăsimilor consumate are un rol important.

În acest sens se pot înlocui grăsimile conținute în carne și alimente super-procesate cu cele cu un conținut crescut de acizi grași Omega 3, cum ar fi peștele.

Limitarea consumului de alcool și dulciuri concentrate contribuie la reducerea nivelului de colesterol și trigliceride.

În egală măsură, exercițiile fizice zilnice au o influență pozitivă în ceea ce privește scăderea trigliceridelor.

Așadar, pentru o inimă sănătoasă și o minte limpede, mențineți valorile trigliceridelor în limitele normale!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân