Cel mai SĂNĂTOS aliment din lume! Ține la distanță diabetul, bolile de inimă și cancerul

Cu un scor de 100/100 năsturelul se clasează pe primul loc, urmat de varza chinezească (91.99), mătgul (89.27), frunzele de ridichi (87.08)m spanacul (86.43) și cicoarea (73.36).
  • Publicat:
Cel mai SĂNĂTOS aliment din lume! Ține la distanță diabetul, bolile de inimă și cancerul
Foto: envato

Năsturelul este oficial cel mai sănătos aliment din lume, arată un nou studiu. Acesta a fost studiat alături de alte 47 fructe și legume, testate și clasificate în funcție de aportul de proteine, fibre, calciu, fier, potasiu, tiamină și riboflavină. Pe lista celor mai sănătoase alimente care ar include cantități mari din acești nutrienți esențiali se numără și spanacul, broccoli, pătrunjelul, dovleacul și salata verde.

Cercetătorii au analizat și conținutul de niacină, acid folic, zinc și vitaminele A, B6, B12, C, D, E și K, categorie în care includem zmeura, mandarinele, merișoarele, usturoiul, ceapa și afinele.

Cu un scor de 100/100 năsturelul se clasează pe primul loc, urmat de varza chinezească (91.99), mătgul (89.27), frunzele de ridichi (87.08)m spanacul (86.43) și cicoarea (73.36).

Atunci când consumăm fructe și legume bogate în minerale, nutrienți și antioxidanți, acestea sunt automat asociate riscului redus de boli cronice, printre care reamintim bolile cardiovasculare și neurodegenerative, dar și anumite tipuri de cancer.

Studiul a fost publicat în jurnalul Centrului de Prevenție și Control al Bolilor, Preventing Chronic Disease.

Cercetări anterioare au asociat năsturelul cu o vedere mai bună datorită conținutului de vitamina A. De asemenea, datorită conținutului de vitamina C sprijină sistemul imunitar.

Năsturelul este o sursă excelentă de calciu, potasiu, magneziu și vitamina K, toate esențiale pentru sănătatea oaselor și pentru reducerea riscului de osteoporoză.

Alte studii sugerează că antioxidanții din legume ar putea ajuta la reducerea riscului de cancer, diabet și boli cardiovasculare. Oamenii de știință din Scoția, de exemplu, au descoperit că fitochimicalele protejează celulele și blochează creșterea și răspândirea tumorilor.

Ce este năsturelul și ce beneficii are?

Potrivit unui review din 2019, consumul de fructe și legume poate reduce inflamațiile și riscul de boli cronice. Pentru că năsturelul este subiectul nostru principal, să vorbim puțin despre beneficiile pe care le are, dar și despre valorile lui nutriționale.

Previne și tratează cancerul

În urma unui studiu din 2019 s-a demonstrat că un compus din crucifere are efecte de protecție împotriva cancerului. Cercetări recente concluzionează că în urma consumului de crucifere se reduce riscul de cancer de sân și cancer de vezică urinară.

Reduce tensiunea arterială

Persoanele care nu consumă suficient calciu, magneziu și potasiu sunt mult mai predispuse să se confrunte cu hipertensiune arterială. Aceste minerale reduc tensiunea prin eliminarea sodiului din organism, ajutând astfel arterele să se dilate.

Menține sănătatea oaselor

Dacă nu consumi suficientă vitamina K poate crește riscul de fractură osoasă. O cantitate adecvată de vitamina K poate îmbunătăți sănătatea oaselor prin modificarea proteinelor din oase, îmbunătățind modul în care organismul absoarbe calciul și reduce cantitatea de calciu pe care o persoană o pierde prin urină.

Tratează diabetul

Năsturelul conține antioxidanți acizi alfa-lipoici care:

  • reduc nivelul glucozei
  • cresc sensibilitatea la insulină
  • previn stresul oxidativ indus de schimbările prin care trec pacienții cu diabet.

Valori nutriționale

Aproximativ 34g de năsturel conțin mai puțin de patru calorii. Aceeași cantitate conține:

  • 0.782 g proteină
  • 0.034 g grăsimi
  • 0.439 g carbohidrați
  • 0.17 g fibre

Iar ca nutrienți putem enumera:

  • vitamina K
  • vitamina C
  • vitamina A
  • calciu
  • magneziu
  • potasiu
  • vitamina E
  • tiamină
  • riboflavină
  • vitamina B6
  • magneziu
  • fosfor
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân