Ce se întâmplă cu creierul dacă mănânci prea sărat? Descoperire de ultimă oră a oamenilor de știință

17.11.2022
Ce se întâmplă cu creierul dacă mănânci prea sărat? Descoperire de ultimă oră a oamenilor de știință
Sursa foto: Shutterstock

Dacă mâncăm foarte sărat, crește nivelul cortizolului și suntem mai stresați. Dar asta nu e tot! Iată ce au descoperit oamenii de știință.

Un regim alimentar în care sarea este la loc de cinste, ba chiar în exces, poate sta la baza nivelurilor crescute de stres, arată un nou studiu. Potrivit savanților, consumul excesiv de sare poate crește cu până la 75% nivelul cortizolului, hormonul de stres.

Într-un studiu pe șoareci de laborator, oamenii de știință de la Universitatea din Edinburgh au descoperit că excesul de sare nu numai că duce la creșterea nivelului de stres, ci și amplifică activitatea unei gene care produce o proteină cu rolul de a ține în frâu modul în care gestionăm evenimentele stresante.

Altfel spus, dacă mâncăm foarte sărat, crește nivelul cortizolului, deci suntem mai stresați. Dar, în același timp, este stimulată și o genă care determină hiperproducția unei proteine la nivel cerebral, care ne face să fim foarte irascibili și „cu capsa pusă” atunci când suntem atrași în situații aparent fără ieșire.

Rezultatele studiului sunt prezentate detaliat în cel mai recent număr al revistei Cardiovascular Research, însă savanții spun că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege exact mecanismul prin care excesul de sare poate determina schimbări comportamentale de tip anxios sau chiar marcate de agresivitate.

Dacă înțelegem cum ne afectează excesul de sare la nivel comportamental, psihologic, vom face un mare pas în față. Știm deja că dacă mâncăm prea sărat ne confruntăm cu probleme de inimă, de rinichi sau la nivelul vaselor de sânge. Însă acest nou studiu indică faptul că și creierul poate avea de suferit din cauza consumului excesiv de sare, a declarat dr. Matthew Bailey, profesor la Universitatea din Edinburgh.

Cantitatea zilnică recomandată de sare este de sub 6 grame în cazul adulților. Însă mulți dintre noi depășim această limită, consumând o cantitate dublă sau poate chiar mai mult. Atenție la produsele care ascund o cantitate mare de sare, cum ar fi pâinea, sosurile, alimentele congelate, conservele!

Acest lucru poate favoriza apariția hipertensiunii arteriale, un factor de risc major în dezvoltarea unor boli grave, precum infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral sau demența vasculară.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru
Paula Rotaru
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați ... citește mai mult
Recomandare video
Acneea juvenilă: cum se îngrijește corect pielea cu acnee