Antivacciniștii pretind că se vindecă de COVID dacă fac gargară cu Betadină. Avertismentul medicilor: „Este ineficient și toxic, puteți muri”

  • Publicat:
Antivacciniștii pretind că se vindecă de COVID dacă fac gargară cu Betadină. Avertismentul medicilor: „Este ineficient și toxic, puteți muri”
Sursa foto: Shutterstock

Nici nu a trecut bine nebunia cu ivermectina ca tratament pentru COVID-19 (despre care studiile au demonstrat, fără echivoc, că nu are niciun efect benefic), că un nou așa-zis remediu eficient și ieftin, pe care „Oculta nu vrea să îl folosiți”, a apărut în bulele online ale antivacciniștilor.

Cei care se tem de o înțepătură de ac nu se dau în lături să facă gargară sau chiar să înghită Betadină pentru a se feri de afectarea pulmonară cauzată de infecția cu noul coronavirus.

Dr. Mary Clarke, președinta Oklahoma State Medical Association, trage un semnal de alarmă în ceea ce privește acest „trend” în rândul celor care nu vor să se vaccineze, preferând să se trateze acasă cu tot felul de soluții promovate pe Facebook de persoane fără studii medicale.

Am avut câteva cazuri de pacienți care au avut reacții adverse extrem de grave ca urmare a administrării de ivermectină. Este dureros că oamenii cad în plasa acestor șarlatani fără scrupule care pretind că ivermectina sau gargara cu Betadină poate preveni infectarea sau afectarea plămânilor de COVID-19. Nu există niciun fel de dovadă că Betadina funcționează în acest sens, spune medicul.

Totul a pornit de la un videoclip postat pe Youtube, Facebook și Twitter de un așa-zis medic, Dr. Toranas Krataitong, care s-a dovedit a nu avea niciun fel de studii medicale, potrivit unei investigații AFP.

Sursa foto: Printscreen video AFP

Acest individ spunea în video că gargara sau ingestia de Betadină împiedică noul coronavirus să ajungă în plămâni. În descrierea de sub video scrie următoarele: „Doctorul spune că gargara cu Betadină întărește imunitatea, previne COVID-19 și împiedică virusul să ajungă la plămâni.”

Peste 155.000 de oameni au văzut acest videoclip și l-au distribuit mai departe în bulele lor de socializare, cu precădere în mediile predominate de antivacciniști, care aderă frecvent la astfel de așa-zise „tratamente interzise de companiile farma pentru că sunt prea ieftine”.

Le e frică să se îmbolnăvească de COVID pentru că prieteni sau membri ai familiei lor au murit din cauza bolii, dar în continuare refuză să se vaccineze, preferând să încerce astfel de tratamente neverificate care le pot pune în pericol viața, spune dr. Clarke.

Betadina este numele sub care se vinde unul dintre cele mai cunoscute și folosite antiseptice pe bază de iod povidonă. Această soluție antiseptică este indicată pentru dezinfectarea tăieturilor, rănilor, zgârieturilor sau arsurilor minore.

Una dintre companiile farmaceutice care produc Betadină a venit cu lămuriri în acest sens: „Acest produs nu este eficient pentru prevenția sau tratamentul COVID-19 sau al altor boli virale. Este indicat doar pentru prevenirea și tratarea infecțiilor cutanate, precum și a plăgilor deschise.”

Potrivit prospectului publicat pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului, „Betadina este un antiseptic cu spectru larg utilizat pentru tratamentul local sau pentru prevenirea infecțiilor rănilor minore, arsurilor pe suprafețe mici și intervențiilor chirurgicale minore. Acesta este recomandat pentru tratamentul infecțiilor fungice și bacteriene de la nivelul pielii și al ulcerelor de stază și decubit.”

Pe lângă faptul că este ineficientă în ceea ce privește prevenția sau tratamentul COVID-19, Betadina poate fi și extrem de toxică dacă este ingerată.

Dr. Clarke avertizează că gargara sau ingestia de Betadină duce la greață, vărsături, diaree, tulburări ale sângelui, impotență, edem pulmonar, umflături la nivelul gâtului cu sufocare, insuficiență renală sau chiar deces.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân