Un medicament antihipertensiv foarte ieftin ar putea împiedica afectarea plămânilor de COVID-19

14.09.2021
Un medicament antihipertensiv foarte ieftin ar putea împiedica afectarea plămânilor de COVID-19
Sursa foto: Shutterstock

Afectarea plămânilor de COVID-19 la pacienții cu forme grave ar putea prevenită prin administrarea intravenoasă a unui medicament antihipertensiv uzual, foarte ieftin, respectiv metoprolol.

Acest medicament beta-blocant este indicat frecvent în prevenția sau tratamentul unor afecțiuni precum hipertensiunea arterială, angina de efort, tahicardia supraventriculară, infarctul miocardic acut, dar și ca adjuvant în terapia hipertiroidismului.

Potrivit unui studiu publicat de curând în Journal of the American College of Cardiology, administrarea de metoprolol intravenos, 15 mg pe zi, timp de 3 zile, ar putea fi benefică în ceea ce privește afectarea plămânilor de COVID-19 la pacienții aflați în stare gravă, intubați.

Mai precis, spun cercetătorii spanioli de la Centro Nacional de Investigaciones Cardiovasculares (CNIC), tratamentul intravenos cu metoprolol ar putea reduce „formarea de capcane extracelulare neutrofile – biomarkeri NETosis – și creșterea altor markeri ai inflamației pulmonare”.

Totodată, s-a constatat că pacienții care au primit acest tratament au prezentat o îmbunătățire vizibilă a saturației de oxigen în sânge, mai puține zile de ventilație mecanică și mai puțin timp petrecut în secțiile de Terapie Intensivă.

Metoprololul ar putea fi un tratament eficient pentru pacienții cu forme grave de COVID-19, care dezvoltă insuficiență respiratorie severă și necesită intubare.

Afectarea pulmonară de COVID-19 survine pe fondul acumulării de lichid la nivelul alveolelor pulmonare. Inflamația și hiperactivarea neutrofilelor joacă un rol important în apariția sindromului de detresă respiratorie acută (ARDS), o complicație gravă asociată infecției cu noul coronavirus în cazul căreia opțiunile terapeutice sunt foarte limitate, se arată studiul prezentat în detaliu de dr. Borja Ibáñez, cercetător-șef.

În cadrul studiului, echipa de savanți a randomizat 20 de pacienți cu forme grave de COVID-19, intubați, aceștia primind zilnic 15 mg de metoprolol intravenos, timp de 3 zile, restul participanților formând un grup de control care nu a primit acest medicament.

La finalul studiului-pilot, cercetătorii au observat că pacienții au înregistrat o îmbunătățire semnificativă a parametrilor de progresie clinică la pacienții în stare gravă, respectiv oxigenarea, necesitatea de ventilație mecanică și timpul petrecut la ATI.

Ei au concluzionat că metoprololul ar putea fi eficient în tratamentul formelor grave de COVID-19, având în vedere acțiunea benefică a acestui medicament asupra neutrofilelor în sindromul de detresă respiratorie.

Cu toate acestea, va fi nevoie de un studiu mai amplu pentru confirmarea rezultatelor pozitive obținute pe acest eșantion redus de participanți. Echipa condusă de dr. Ibáñez a anunțat deja că a primit finanțare pentru începerea unui studiu pe un eșantion de 350 de pacienți cu sindrom de detresă respiratorie internați în 14 secții ATI din Spania.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru
Paula Rotaru
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați ... citește mai mult
Tu ce știi despre dermatita atopică?
Tu ce știi despre dermatita atopică?
Recomandare video
Anevrismul de aortă ascendentă: simptome și tratament