Administrarea de anticoagulante ar putea crește riscul de demență

08.04.2021 | Paula Rotaru
Administrarea de anticoagulante ar putea crește riscul de demență
Sursa foto: Shutterstock

Persoanele care suferă de fibriliaţie atrială şi sunt nevoie să urmeze tratament cu anticoagulante sunt expuse unui risc crescut de demenţă, susţine un studiu realizat de savanţii americani.

Fibrilaţia atrială reprezintă cel mai des întâlnită afecţiune a inimii. Mai mult de 10% dintre adulţii cu vârste peste 65 de ani suferă de această problemă cardiacă, se arată într-un raport al AFA (Atrial Fibrilation Association).

În cadrul unui studiu pe 6.000 de persoane, experţii au descoperit că pacienţii care iau anticoagulante au un risc dublu sau aproape triplu de a dezvolta demenţă.

Cercetătorii americani de la Intermountain Medical Center Heart Institute au descoperit că pacienţii cu fibrilaţie atrială care urmează tratament cu anticoagulante ar putea fi mai expuşi riscului de demenţă şi alte afecţiuni neurodegenerative.

Pacienţii cu fibrilaţie atrială au un risc crescut de demenţă, sub toate formele ei, în comparaţie cu cei care nu suferă de această problemă medicală. Chiar dacă warfarina reduce riscul de AVC în cazul acestor pacienţi, ea poate favoriza totodată instalarea bolii Alzheimer, Parkson etc., spune dr. Jared Bunch, directorul centrului medical şi principalul autor al studiului.

Chiar dacă mai sunt multe aspecte de luat în calcul, rezultatele studiului ar putea contribui la realizarea altor cercetări mai ample, ajutând astfel la crearea unor terapii noi ce vor reduce la minimum riscul pacienţilor de îmbolnăvire.

Echipa de medici a prezentat raportul în cadrul sesiunilor ştiinţifice ale American Heart Association, care au avut loc recent în New Orleans, scrie medicalnewstoday.com.

Anticoagulantele sunt medicamente folosite frecvent în tratamentul fibrilaţiei atriale, deoarece bolnavii prezintă un risc mai mare de a dezvolta cheaguri de sânge din cauza bătăilor neregulate ale inimii.

Chiar dacă fibrilaţia atrială nu pune în pericol viaţa, este bine cunoscut faptul că aceasta creşte riscul de accident vascular cerebral.

Potrivit statisticilor, peste 3 milioane de persoane suferă în fiecare an cel puţin un atac cerebral ca urmare a fibrilaţiei atriale netratate.