Foame sau poftă? Dr. Mihaela Bilic te învață să faci diferența!

  • Publicat:
Foame sau poftă? Dr. Mihaela Bilic te învață să faci diferența!
Sursa foto: Instagram @ doctorbilic

De cele mai multe ori, când credem că ne este foame, de fapt ne este doar poftă de ceva bun. Dar cum știm că stomacul cere mâncare sau că ne joacă feste creierul? Ei bine, există câteva indicii pe care corpul ni le oferă! Iar dacă suntem atenți la ele, putem deosebi cu ușurință foamea de poftă. 

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a întocmit o listă cu 8 întrebări pe care trebuie să ni le punem atunci când credem că ne este foame. În funcție de răspunsuri, putem face diferența între foame și poftă.

Foame adevărată sau poftă de ceva bun? Iată cum faci diferența!

Simți brusc nevoia să deschizi frigiderul sau dulapurile și să cauți ceva de mâncare?

„Respiră câteva secunde și acordă-ți timpul de a analiza această pornire, pentru că nu e întotdeauna legată de o nevoie de nutrienți. Gustările prea dese și ronțăielile dintre mese sunt vinovate de apariția kilogramelor în plus.

Trebuie să învățăm să facem diferența între foame adevărată și poftă de ceva bun. Doar așa, după ce ne identificăm corect nevoile, putem decide dacă e cazul să mâncăm sau nu. Fără sentiment de vină și fără riscul să ne îngrășăm”, spune dr. Bilic.

Înainte de a duce mâna cu mâncare la gură, răspunde la următoarele întrebări:

1. Când a fost ultima masă?

Te-ai trezit cu noaptea în cap și ai luat micul dejun la 6:00, iar la 11:00 te lovește dorința de a mânca?

Înseamnă că e foame adevărată și e normal să simți asta dacă au trecut 4-5 ore de la ultima masă. Orice senzație alimentară care apare la 1-2 ore după ce ai mâncat nu e foame adevărată!

2. Mi-e foame sau simt nevoia să mă calmez, să mă liniștesc?

De multe ori situațiile stresante, starea de agitație, anxietatea și nemulțumirea pot genera pulsiuni alimentare.

Mâncarea calmează și înlătură energia negativă, ba ține loc chiar și de afecțiune. Dacă ți-e poftă de ceva dulce, iar o supă de legume nu te satisface, înseamnă că nu e foame adevărată!

3. Mă plictisesc?

Pe lângă efectul antistres, mâncarea umple timpul într-un mod plăcut atunci când nu avem nimic de făcut sau, și mai bine, atunci când avem activități neplăcute de făcut.

E un fel de evadare, de uitare, de evitare… Atunci când mâncăm ne e bine, chiar dacă asta durează doar câteva minute. Însă cu siguranță nu e vorba de foame.

4. Sunt obosit?

Epuizarea fizică și oboseala psihică pot provoca nevoia de a mânca pentru a compensa această stare de energie scăzută. Avem de obicei poftă de zahăr sau grăsimi, adică produsele care conțin calorii multe sau cresc rapid glicemia.

Nu alimentele rezolvă astfel de situații, ci odihna, relaxarea și o agendă de sarcini mai puțin încărcată.

5. Zi încărcată sau muncă prelungită?

Dacă masa de prânz este în jur de 13:00 și cina târziu spre ora 20:00, când ajungi acasă, e normal ca pe la 16:30-17:00 să ți se facă foame.

O resimți ca pe o durere de cap, o scădere a puterii de concentrare sau doar o stare de slăbiciune. E vorba de foame și îți poți permite o gustare (un iaurt, un fruct, câteva migdale sau un sendviș mic).

6. Sport intens sau activitate fizică neobișnuită?

Ai ieșit de la piscină sau de la sală și îți este foame? E normal! Ai tuns gazonul sau ai făcut curățenie prin casă și acum ți-e foame?

E normal! Orice efort fizic presupune un consum de energie suplimentar pe care corpul îl percepe și care trebuie acoperit/restabilit. Deci atenție, mișcarea nu slăbește decât în condițiile în care nu mâncăm după efort… chiar dacă ne este foame cu adevărat!

7. Sunt tentat de ceva apetisant?

Ai trecut prin fața unei brutării sau patiserii și miroase delicios? Ai văzut pe cineva mâncând un preparat care îți place? Ți-au trecut prin fața ochilor niște poze cu mâncare apetisantă?

E normal să crezi că ți-e foame! Însă nevoia de a mânca care a fost indusă de stimuli externi (vizuali și/sau olfactivi) nu este niciodată foame, ci doar poftă. E normal să fim pofticioși, deci evită să ai în jur ispite alimentare, chiar dacă asta înseamnă să schimbi traseul.

8. M-a lovit foamea brusc?

Nevoia de a ronțăi se instalează abrupt, te lovește prin surprindere. În schimb, foamea adevărată are nevoie de timp ca să apară, se instalează progresiv.

Dacă ar fi să dăm o notă pe o scară de la 1 la 10, senzația de foame evoluează de la minim la maxim într-un interval de 4-6 ore. Foame adevărată înseamnă nota 6 și necesită un timp de așteptare de măcar 3 ore de la ultima masă. În schimb, pofta apare subit, mai degrabă emoțional decât nutrițional.

„Pare complicat să facem diferența dintre foame și poftă? Eu zic că nu. Însă de multe ori suntem prea impulsivi și prea grăbiți să mâncăm, chiar dacă știm cu siguranță că nu e foame adevărată”, conchide dr. Mihaela Bilic.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân