Legătura dintre Parkinson și COVID-19. Ce au descoperit oamenii de știință

Cercetătorii au remarcat o legătură între boala Parkinson și noul coronavirus, după ce trei pacienți au experimentat simptome similare afecțiunilor.
  • Publicat:
Legătura dintre Parkinson și COVID-19. Ce au descoperit oamenii de știință
Foto: shutterstock

Deși este extrem de rar, s-au întâlnit simptome similare bolii Parkinson în rândul câtorva pacienți diagnosticați cu COVID-19. Acest fenomen a fost investigat de cercetători pentru a descoperi dacă există o legătură între Parkinson și virusul SARS-CoV-2.

Încă de la începutul pandemiei, oamenii de știință au continuat să acumuleze informații cu privire la modul în care noul coronavirus ne afectează organismul. La acest moment, specialiștii știu că efectele se extind dincolo de sistemul respirator. Mai exact, viusul SARS-CoV-2 poate afecta organe precum inima, creierul, rinichii și pielea. În noiembrie 2020, un articol publicat în The Lancet Neurology raportează că peste 65% dintre persoanele diagnosticate cu COVID-19 au experimentat hiposmia, adică o pierdere parțială a mirosului, care de altfel este și un simptom al bolii Parkinson.

În același articol au fost raportate trei cazuri în care pacienții au experimentat simptome ale Parkinsonului după infecția cu COVID-19, deși nu prezentau niciun factor de risc pentru această afecțiune. Acest aspect a ridicat întrebări oamenilor de știință dacă există legătură între cele două.

Parkinsonismul și infecțiile virale, o posibilă legătură?

Simptomele raportate de pacienții cu gripă, similare bolii Parkinson, au făcut ca oamenii de știință să speculeze că ar putea fi o cauză a unor tipuri de parkinsonism. Pentru a cerceta această posibilă conexiune, cercetătorii au revizuit rapoartele bolilor virale cu simptome similare Parkinsonului. Astfel, oamenii de știință au evaluate date despre virusuri precum virusul gripal, herpes simplex virus 1, Epstein-Barr, varicela zoster, hepatita C, encefalita japoneză, virusul West Nile și HIV. Echipa de cercetători a observat că același lucru s-a întâmplat și în timpul pandemiei din 1918. Deși cele două evenimente coincid temporal, nu a fost stabilită o cauză directă între gripă și parkinsonism.

Simptome ale bolii Parkinson similare noului coronavirus

Potrivit celor mai recente date publicate în The Lancet Neurology în noiembrie 2020, trei pacienți cu COVID-19 au experimentat simptome similare Parkinsonului. Doi bărbați, cu vârste de 45 și 58 de ani și o femeie în vârstă de 35 de ani. Printre simptome s-au numărat mișcări greoaie acompaniate de spasme musculare, tremur și mișcări neregulate ale ochilor. În toate cele trei cazuri s-a observat o reducere a funcției dopaminei în creier în urma unor teste de imagistică. Niciun pacient nu avea un istoric în familie sau semne și simptome ale bolii Parkinson înainte de infectarea cu COVID-19.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”