Vitamina B5: beneficii, deficit, exces, DZR, surse

Vitamina B5, cunoscută şi sub denumirile de acid pantotenic, “vitamina antistres” şi „elixirul tinereţii”, pe lângă faptul că joacă un rol important în descompunerea grăsimilor şi a carbohidraţilor pentru producerea de energie, grăbeşte vindecarea rănilor şi operaţiilor chirugicale, fiind extrem de eficientă în cazurile de acnee.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Vitamina B5: beneficii, deficit, exces, DZR, surse

Vitamina B5 este o vitamina solubilă în apă care se găsește în toate celulele vii din corp. Specialiștii au demonstrat vitamina B5 are o mulțime de roluri importante în organism.

Beneficii

Vitamina B5, cunoscută şi sub denumirile de acid pantotenic, “vitamina antistres” şi „elixirul tinereţii”, pe lângă faptul că joacă un rol important în descompunerea grăsimilor şi a carbohidraţilor pentru producerea de energie, grăbeşte vindecarea rănilor şi operaţiilor chirugicale, fiind extrem de eficientă în cazurile de acnee, luptă împotriva artritei reumatoide şi ameliorează simptomele acestei afectiuni, reduce durerile articulare şi inflamaţiile, reduce depresia şi anxietatea şi menţine sănătatea sistemului nervos, previne îmbătrânirea prematură, reduce pigmentarea tenului şi apariţia ridurilor, reduce oboseala şi slăbiciunea organismului, previne apariţia mătreţii şi a candidozei.

Deficit

Deficitul se manifestă rareori deoarece această vitamină se regăseşte în multe alimente, însă atunci când nu există un aport suficient, pot exista simptome precum stările de oboseală, insomnia, căderea părului, greaţă, contracţii musculare, depresie, dureri de cap.

Exces

Excesul ar putea duce la apariţia diareei, sensibilitate dentară şi risc crescut de sângerare.

Doza zilnică recomandată

Doza zilnică recomandată de vitamina B5 este de 3 până la 8 miligrame pe zi pentru copii, de 10 miligrame pentru adolescenţi şi pentru adulţi.

Surse

Cele mai bune surse de vitamina B5 sunt: drojdia de bere, ficat, alune, ciuperci, ovăz, germeni de grâu, broccoli, orez brun, ardei iuţi, avocado, conopidă.

Citește și: Vitamina care poate ameliora anxietatea și depresia. În ce alimente o găsești

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”