Fierul

Fierul intervine în transportul oxigenului, intrând în componenţa „cărăuşilor” aflaţi în sânge (în globulele roşii) şi muşchi, participă la reacţiile de oxidare celulară şi la apărarea antiinfecţioasă, asigură performanţe fizice şi intelectuale optime.
Fierul

Fierul intervine în transportul oxigenului, intrând în componenţa „cărăuşilor” aflaţi în sânge (în globulele roşii) şi muşchi, participă la reacţiile de oxidare celulară şi la apărarea antiinfecţioasă, asigură performanţe fizice şi intelectuale optime.

Carenţa de fier se manifestă prin: anemie, scăderea apetitului şi rezistenţei la infecţii, întârzierea creşterii.

Excesul de fier poate duce la hemocromatoză (boală determinată genetic ce produce ciroză hepatică, diabet zaharat, afectare cardiacă şi endocrină, hiperpigmentare tegumentară) sau hemosideroză.

Doza zilnică recomandată de fier este de:

  • 0,27 mg pentu  sugari între 0-6luni,
  • 11 mg pentru sugari între 7-12 luni,
  • 7 mg pentru copii între 1-3 ani,
  • 10 mg pentru copii înte 4-8 ani,
  • 8 mg pentru copii între 9-13 ani,
  • 11 mg pentru aolescenţi băieţi între 14-18 ani şi 15 mg pentru adolescente,
  • 8 mg pentru bărbaţi adulţi,
  • 18 mg pentru femeile adulte,
  • 8 mg pentru femeile > 50 de ani,
  • 27 mg pentru gravide şi 9 mg în perioada de alăptare.

Surse naturale de fier se găsesc în: ouă, carnea slabă, legume, nuci, fructele uscate, cerealele şi vegetalele verzi. În general, alimentele puţin colorate, cum ar fi pâinea albă, zahărul, grăsimile, cerealele rafinate sunt surse sărace de fier. Pregătirea culinară a alimentelor scade conţinutul acestora în fier. În general, cu cât gradul de rafinare a alimentelor este mai pronunţat, cu atât concentraţia de fier este mai scăzută.

Cuprul
Cuprul