Urmezi tratament cu antibiotic? De ce nu e bine să iei pastilele cu lapte

31.10.2021
Urmezi tratament cu antibiotic? De ce nu e bine să iei pastilele cu lapte
Sursa foto: Shutterstock

Dacă ți s-a recomandat un tratament cu antibiotic pentru o infecție bacteriană, cum este bronșita sau infecția cu streptococ, e bine să ții cont de anumite lucruri. De exemplu, chiar dacă te simți mai bine după 3 zile de tratament cu antibiotic, acesta trebuie urmat conform schemei indicate de medic, de regulă 7 zile. În caz contrar, nu toate bacteriile sunt distruse și acestea capătă rezistență la următorul tratament cu antibiotic.

De asemenea, nu este indicat să bei alcool când iei astfel de medicamente. La fel cum nu este bine să iei pastilele cu lapte sau suc de fructe.

Află mai jos care sunt lucrurile de care trebuie să ții cont atunci când ți se recomandă un tratament pe bază de antibiotice.

Ia antibioticele conform recomandărilor medicului

Dacă medicul consideră că este necesar să urmezi tratamentul timp de 7 zile, atunci 7 zile trebuie să iei pastilele. Nu 3, nu 5 zile, chiar dacă te simți mai bine și crezi că nu mai sunt necesare.

Antibioticele neutralizează treptat bacteriile care te fac să te simți rău, așa că dacă le întrerupi mai devreme, este posibil să rămână câteva „rămășițe” și, la următorul tratament cu antibiotice, acestea nu își vor mai face efectul, pentru că bacteriile rămase dezvoltă rezistență.

Cu alte cuvinte, pastilele nu își vor mai face efectul – fenomen cunoscut sub numele de rezistență antimicrobiană.

De asemenea, e important să respecți orele la care iei antibioticele. Cel mai indicat este să le administrezi după mesele principale, la ore fixe.

În cazul în care uiți să iei o pastilă, nu lua doză dublă la următoarea administrare, ci respectă intervalul recomandat.

Nu consuma alcool când urmezi tratament cu antibiotic

Alcoolul poate reduce semnificativ acțiunea antibioticelor, crescând în același timp riscul de reacții adverse.

Printre acestea se numără greața, vărsăturile și leziunile hepatice. În plus, alcoolul tulbură somnul, iar asta încetinește procesul de recuperare.

Nu lua pastilele cu lapte sau suc de citrice

Dacă te gândești să combini antibioticele cu un pahar de lapte sau de suc, ține cont că acest lucru le poate reduce eficiența. Laptele și sucurile de fructe, în special de grepfrut și alte citrice, împiedică absorbția substanțelor active din antibiotice, ceea ce le anulează efectul dorit.

Poți să consumi astfel de băuturi, dar lasă o fereastră de cel puțin 3 ore de la administrarea antibioticului, pe care îl poți lua cel mai sigur cu apă.

Nu te expune neprotejat la soare dacă iei antibiotice

Aceste medicamente pot crește sensibilitatea la lumina soarelui, motiv pentru care este indicat să limitezi expunerea la razele puternice, mai ales în sezonul cald și în intervalul 11-16.

Dacă, totuși, nu poți evita ieșirile în aer liber în acest interval, protejează-ți pielea cu cremă solară și poartă ochelari de soare.

Ce reacții adverse pot apărea când iei un tratament cu antibiotic

La fel ca toate medicamentele, și antibioticele pot avea anumite reacții adverse. Printre cele mai frecvente reacții adverse se numără:

De asemenea, există riscul dezvoltării colitei induse pe fondul infecției cu Clostridium difficile, o bacterie care duce la inflamația intestinului și se manifestă prin episoade violente de diaree. Din păcate, această infecție este foarte greu de tratat, pentru că bacteria Clostridium este rezistentă la majoritatea antibioticelor disponibile.

Unele persoane pot fi alergice la anumite antibiotice, caz în care poate apărea șocul anafilactic, o urgență medicală!

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Diana Stănculeanu, psihoterapeut: cum abordăm anxietatea prelungită