Top urgențe medicale. Sărbătorile de iarnă, cea mai aglomerată perioadă pentru camerele de gardă

  • Publicat:
Top urgențe medicale. Sărbătorile de iarnă, cea mai aglomerată perioadă pentru camerele de gardă
Foto: Shutterstock

Perioada sărbătorilor este una extrem de aglomerată pentru departamentele de urgență din fiecare spital. Numărul pacienților poate fi de trei până la de cinci ori mai mare, comparativ cu perioadele obișnuite ale anului.

Afecțiunile digestive, în top urgențe medicale de sărbători

Cea mai cunoscută categorie a urgențelor medicale este cea a afecțiunilor digestive, cauzate de consumul excesiv de alimente, la care se adaugă cantități mari de alcool.

Mâncarea tradițională românească, consumată în cantități mari sau în multiple combinații, poate crea multe probleme acute de sănătate, de la sindroame dispeptice, la colici biliare, pancreatite acute și multe altele.

Putem savura preparatele tradiționale într-un mod echilibrat, consumând cantități mici și nu toate felurile de mâncare la aceeași masă, evitând alimentele care știm că ne fac rău de obicei. În ultima perioadă însă am observat că aceste urgențe au trecut în plan secundar, ceea ce înseamnă că am început să mâncăm mai atent, spune dr. Nicoleta Thomas, medic primar urgență.

Excesul de sare, zahăr și grăsimi acutizează afecțiunile cronice

Categoria pacienților cu afecțiuni cronice care se acutizează în perioada sărbătorilor este în creștere. Consumul excesiv de sare poate aduce unui pacient cunoscut hipertensiv un „puseu hipertensiv”, cu riscuri redutabile dacă nu este tratat la timp sau poate duce la decompensarea unui pacient cu insuficiență cardiacă.

Decompensările pacienților diabetici în această perioadă pot fi întâlnite mai frecvent tot printr-un aport mai mare de alimente, în special cele bogate în glucide, nerecomandate acestei categorii.

„Neglijarea tratamentului cronic și nerespectarea regimului recomandat pot duce la decompensarea pacientului cronic”, spune dr. Nicoleta Thomas.

Virozele de sezon sunt o altă categorie de urgențe medicale, numărul lor putând fi exacerbat în această perioadă, transmiterea fiind mai facilă în cadrul întâlnirilor în familie, la petrecerile din cluburi, restaurante, în aglomerația din magazine.

Atenție la accidente!

Accidentele casnice apar și ele cu o frecvență mai mare, fiind cauzate de curățenia locuinței de sărbători (risc de cădere de la înălțime) sau în timpul pregătirii preparatelor și a meselor festive (plăgi tăiate la nivelul mâinilor).

Accidentele de la munte sunt mai frecvente în această perioadă, practicarea sporturilor de iarnă fiind o sursă reală de traumatisme severe. De asemenea, echipamentul necorespunzător al persoanelor care aleg excursiile montane poate duce la degerături și la instalarea hipotermiei, mai ales pe fondul consumului excesiv de alcool.

Nu în ultimul rând, menționăm accidentele rutiere cauzate de traficul mai aglomerat în această perioadă, precum și de oboseala la volan și condusul sub influența consumului de alcool și alte substanțe.

O categorie specială a urgențelor de sărbători este legată și de consumul excesiv de alcool și de alte substanțe, așa-zise recreaționale în rândul adolescenților. Acest consum poate veni cu consecințe redutabile și uneori extrem de severe, atât pe termen scurt cât și pe termen lung.

Singurătatea adâncește depresia

Practicarea efortului fizic intens, după sărbători, mai ales în rândul persoanelor neantrenate, poate duce la diverse probleme, de la „febra musculară” aparent inofensivă până la rupturi musculare, dureri anginoase și chiar infarct miocardic.

De asemenea, „lipsa de conectare în această perioadă a persoanelor singure și a adolescenților cu probleme emoționale poate duce la adâncirea depresiei și la creșterea semnificativă a tentativelor de suicid”, adaugă dr. Nicoleta Thomas.

Dacă credem că suntem în situația unei urgențe medicale pe care nu știm să o gestionăm este indicat să ne adresăm cât mai rapid camerei de gardă!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân