Primul ajutor în caz de infarct miocardic. Ce trebuie să faci în primele minute

Iată ce trebuie făcut în cazul unui infarct miocardic şi care sunt semnele care indică un infarct.
  • Publicat:
Primul ajutor în caz de infarct miocardic. Ce trebuie să faci în primele minute
FOTO: profimediaimages.ro / Primul ajutor în caz de infarct miocardic. Ce trebuie să faci în primele minute

Atacul de cord apare atunci când un vas de sânge este blocat, iar sângele nu mai poate ajunge la inimă. Acest blocaj are loc de cele mai multe ori din cauza grăsimii acumulate, a colesterolului sau a altor substanţe care formează o barieră în arterele coronare. Eventual, această barieră se poate diviza şi poate forma cheaguri de sânge care întrerup circulaţia sângelui şi pot deteriora sau chiar distruge muşchiul inimii. Atacul de cord, cunoscut şi sub numele de infarct miocardic, poate fi fatal, dar tratamentul s-a îmbunătăţit dramatic de-a lungul anilor. Crucial atunci când crezi că te confrunţi cu infarctul miocardic este să suni la 112.

Cum recunoşti infarctul miocardic (atacul de cord)- semne şi simptome

Semnele şi simptomele infarctului miocardic pot varia de la o persoană la alta. Nu toate atacurile de cord încep cu durere severă în piept, ba mai mult, există situaţii în care nici nu apar simptome, în special în cazul persoanelor care suferă de diabet. Poate începe cu o durere uşoară şi dinsconfort sau chiar atunci când eşti activ sau în repaus. Gradul de severitate depinde în funcţie de vârstă, gen şi afecţiuni medicale.

Cele mai comune semne care avertizează infarctul miocardic sunt:

  • disconfort la nivelul pieptului care se simte ca o presiune şi care durează câteva minute sau trece şi revine în scurt timp
  • durere şi dinsconfort nu doar în piept, ci şi în alte părţi ale corpului ca braţe, spate, gât, stomac, dinţi şi bărbie
  • dificultatea inexplicabilă de a respira

Alte simptome sunt:

Spre deosebire de bărbaţi, femeile se mai pot confrunta şi cu dureri de gât, umeri, spate sau dureri abdominale.

Cum se acordă primul ajutor în caz de infarct

Sună la 112 sau serviciul de urgenţă. Nu ignora aceste semne şi nici nu aştepta ca simptomele să se amelioreze. Dacă nu ai acces la serviciile medicale de urgenţă, roagă un prieten sau un vecin să sune sau să vă deplaseze de urgenţă la cel mai apropiat spital.

Aspirina. Dacă persoana în cauză nu este alergică la aspirină, administrează-i o pastilă.

Nitroglicerină. Bineînţeles, nitroglicerina se administrează doar cu prescripţie. Aşadar, nu administra altei persoane decât dacă ştii că i-a fost prescrisă de medic, altfel nu faci altceva decât să înrăutăţeşti starea de sănătate a pacientului.

Masajul cardiac. Dacă pacientul este inconştient trebuie început masajul cardiac. În cazul în care nu ştii cum să procedezi, ai putea cere explicaţii seriviciilor medicale de urgenţă până când acestea ajung la destinaţie. Medicii recomandă compresiile pe piept (undeva la 100-120 de compresii pe minut).

Ce nu trebuie să faci pentru persoana care a suferit un infarct

  • Nu trebuie să o laşi să conducă sau să ia transportul în comun pentru a ajunge la spital, oricât de aproape s-ar afla. Condiţia pacientului se poate deteriora în timp aşadar, este mai sigur să aştepţi ambulanţa.
  • Nu ignora semnele. Fiecare semn care apare şi care ţi se pare familiar nu trebuie ignorat.
  • Niciodată nu lăsa pacientul nesupravegheat după un infarct miocardic
  • Nu aştepta să vezi dacă simptomele dispar
  • Nu administra pacientului niciun medicament dacă nu a fost prescrisă medicamentaţie pentru sănătatea inimii.

Cum se face masajul cardiac

  • În primul rând, înainte de a începe masajul cardiac sună la 112 sau roagă pe cineva să facă asta.
  • Plasează ambele mâini, una peste alta, în centrul pieptului pacientului
  • Apasă cu putere astfel încât pieptul să se mişte cam 5 centimetri
  • Relaxează pentru a lăsa cutia toracică să revină la iniţial
  • Repetă procesul de apăsare-relaxare în mişcări rapide de două ori pe secundă dacă poţi
  • Nu te opri chiar dacă persoana căreia îi faci masajul cardiac se mişcă sau pare că-şi revine. Repetă procesul până când ajutoarele vin la faţa locului
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”