Terapia cu ozon: beneficii asupra plămânilor afectați de COVID-19

  • Publicat:
Terapia cu ozon: beneficii asupra plămânilor afectați de COVID-19

Ozonoterapia sau terapia cu ozon ar putea avea un rol benefic asupra pacienților care au rămas cu sechele pulmonare în urma bolii COVID-19. În plus, studiile arată că ozonoterapia ar putea fi luată în calcul ca tratament complementar în protocoalele standard pentru formele moderate și severe ale infecției cu virusul SARS-CoV-2.

Dr. Ion Zegrea, medic primar în chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă, detaliază ce efecte are ozonoterapia asupra plămânilor și cum ajută aceasta la recuperarea mai rapidă post-COVID.

Terapia cu ozon poate inhiba replicarea virală

CSID: Cum acționează oxigenul medical pur, ozonul, asupra virusului?

Dr. Ion Zegrea: Ozonul are efect antiviral, prin inhibarea replicării virale și inactivarea directă a virusurilor. Terapia cu ozon poate îmbunătăți efectul medicamentelor antivirale, fără a fi însă o alternativă la acestea.

CSID: Ar putea ozonoterapia să blocheze furtuna de citokine, responsabilă de apariția pneumoniei și a altor complicații în cazul COVID-19?

Dr. Ion Zegrea: Printre diferitele terapii posibile folosite în tratamentul pneumoniei SARS-CoV-2, ozonoterapia se pare că are un rol imunologic datorită modulării citokinelor și interferonului, inclusiv inducerii de interferon gamma.

Ozonoterapia controlează inflamațiile și stimulează imunitatea

CSID: Poate fi luată în calcul combinarea terapiei cu ozon cu medicamentele antivirale în tratamentul COVID-19?

Dr. Ion Zegrea: Combinarea terapiei cu ozon cu tratamentele antivirale a demonstrat o reducere a inflamației și a leziunilor pulmonare. Există date care sugerează un posibil rol benefic al terapiei cu ozon în infecția cu SARS-CoV-2. Fie ca monoterapie, fie ca tratament complementar în protocoalele standard. De aceea, există cu siguranță un interes crescut legat de rolul pe care îl poate avea terapia cu ozon în tratamentul COVID-19.

CSID: Cum poate influența ozonoterapia evoluția bolii COVID-19?

Dr. Ion Zegrea: Terapia cu ozon poate fi utilă pentru a controla inflamația. De asemenea, stimulează imunitatea și are rol antiviral. Totodată, oferă protecție împotriva sindroamelor coronariene acute și efectelor reperfuziei ischemice. Astfel, ozonoterapia poate fi luată în calcul ca o nouă metodologie de imunoterapie. Terapia sistemică cu ozon, în combinație cu protocolul antiviral, poate fi de ajutor și cu efect sinergic în tratamentul pacienților pozitivi COVID-19.

CSID: Cum se desfășoară o ședință de ozonoterapie?

Dr. Ion Zegrea: Ozonul poate fi administrat intravenos, prin autohemoterapie majoră sau oxigenare-ozonare extravasculară.

Dr. Ion Zegrea, medic primar în chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă, cofondator Clinica Medkore + Elysium
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân